Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Interakcje i biodostępność kwasu chlorogenowego i ferulowego jako kluczowe czynniki warunkujące aktywność biologiczną wybranych surowców roślinnych.

2013/09/B/NZ9/01801

Słowa kluczowe:

biodostepność interakcje związki fenolowe analiza izobolograficzna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Urszula Gawlik-Dziki 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 5 - ogłoszony 2013-03-15

Przyznana kwota: 337 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-03-04

Zakończenie projektu: 2017-12-03

Planowany czas trwania projektu: 45 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Młyn laboratoryjny. Za kwotę 15 000 PLN
  2. Przesiewacz laboratoryjny. Za kwotę 15 000 PLN
  3. Spektrofotometr płytkowy. Za kwotę 40 000 PLN
  4. Wirówka z chłodzeniem. Za kwotę 25 000 PLN
  5. Wytrząsarka z inkubacją. Za kwotę 15 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (9)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (12)
  1. Lipoxygenase inhibitors and antioxidants from green coffee—mechanism of action in the light of potential bioaccessibility
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Michał Świeca, Dariusz Dziki, Iwona Kowalska, Łukasz Pecio, Agata Durak, Łukasz Sęczyk
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2014, tom: 61, strony: 48-55), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodres.2014.05.002 - link do publikacji
  2. Nutritional potential and inhibitory activity of bread fortified with green coffee beans against enzymes involved in metabolic syndrome pathogenesis
    Autorzy:
    Anna Jakubczyk; Michał Świeca; Urszula Gawlik-Dziki
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and technology (rok: 2018, tom: 95, strony: 78-84), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2018.04.071 - link do publikacji
  3. Cytoprotective compounds interfere with nutraceutic potential of bread supplemented with green coffee beans
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Marcin Luty, Dariusz Dziki, Michał Świeca, Katarzyna Piwowarczyk, Jarosław Czyż
    Czasopismo:
    Free Radical Biology and Medicine , Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  4. Quality of wholemeal wheat bread enriched with green coffee beans
    Autorzy:
    Dziki D., Gawlik-Dziki U.,Rózyło R., Siastała M., Kowalczyk D.
    Czasopismo:
    Croatian journal of food science and technology (rok: 2016, tom: 8, strony: 112-119), Wydawca: Josip Juraj Strossmayer University of Osijek Faculty of Food Technology Osijek Osijek, Croatia
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17508/CJFST.2016.8.2.11 - link do publikacji
  5. Impact of Interactions between Ferulic and Chlorogenic Acids on Enzymatic and Non-Enzymatic Lipids Oxidation: An Example of Bread Enriched with Green Coffee Flour
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dzikia, Jarosław Bryda, Dariusz Dziki, Michał Świeca, Ewa Habza
    Czasopismo:
    Applied Science (rok: 2019, tom: 9(3), strony: 568), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/app9030568 - link do publikacji
  6. Mechanism of action and interactions between xanthine oxidase inhibitors derived from natural sources of chlorogenic and ferulic acids
    Autorzy:
    Gawlik-Dziki, U., Dziki, D., Świeca, M., Nowak, R.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2017, tom: 225, strony: 138-145), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2017.01.016 - link do publikacji
  7. Wheat bread enriched with green coffee – In vitro bioaccessibility and bioavailability of phenolics and antioxidant activity
    Autorzy:
    Świeca, M., Gawlik-Dziki, U., Dziki, D., Baraniak, B.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2017, tom: 221, strony: 1451-1457), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2016.11.006 - link do publikacji
  8. Ground green coffee beans as a functional food supplement - preliminary study
    Autorzy:
    Dariusz Dziki; Urszula Gawlik-Dziki; Łukasz Pecio; Renata Różyło; Michał Świeca; Andrzej Krzykowski; Stanisław Rudy
    Czasopismo:
    LWT- Food Science & Technology (rok: 2015, tom: 63, strony: 691-699), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2015.03.076 - link do publikacji
  9. Interactions of green coffee bean phenolics with wheat bread matrix in a model of simulated in vitro digestion
    Autorzy:
    Michał Świeca, Urszula Gawlik-Dziki, Łukasz Sęczyk, Dariusz Dziki, Małgorzata Sikora
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 258, strony: 301-307), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2018.03.081 - link do publikacji
  1. Interactions between ferulic and chlorogenic acids as a main factor determining antiradical activity of wholemeal wheat bread enriched with green coffee
    Autorzy:
    Dariusz Dziki, Michał Świeca, Anna Jakubczyk, Urszula Gawlik-Dziki
    Konferencja:
    International Congress and Annual Meeting of the Society-for-Medicinal-Plant-and-Natural-Product-Research (GA) (rok: 2015, ), Wydawca: Thieme Verlagsgruppe
    Data:
    konferencja AUG 23-27
    Status:
    Opublikowana
  2. Bioaccessibility and bioavailability in vitro of antioxidants from powdered green coffee beans
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Michał Świeca, Łukasz Pecio 2, D Dziki
    Konferencja:
    International Congress and Annual Meeting of the Society-for-Medicinal-Plant-and-Natural-Product-Research (GA) (rok: 2015, ), Wydawca: Thieme Verlagsgruppe
    Data:
    konferencja AUG 23-27
    Status:
    Opublikowana
  3. Interaction between OH radical scavengers derived from green coffee beans and wholemeal wheat flour.
    Autorzy:
    URSZULA GAWLIK-DZIKI, DARIUSZ DZIKI, RENATA RÓŻYŁO
    Konferencja:
    Responsible research and innovation in the food value chain : 4th International ISEki_Food Conference : Book of abstracts (rok: 2016, ), Wydawca: ISEKI-Food Association
    Data:
    konferencja 6-8, 07,
    Status:
    Opublikowana
  4. Potencjał przeciwrodnikowy oraz zawartość kwasów chlorogenowych w chlebach pszennych fortyfikowanych zieloną kawą
    Autorzy:
    Michał Świeca, Urszula Gawlik-Dziki, Anna Jakubczyk, Dariusz Dziki, Jarosław Czyż
    Konferencja:
    II Miedzynarodowa konferencja Rośliny Zielarskie, Kosmetyki Naturalne i Żywność Funkcjonalna (rok: 2015, ), Wydawca: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia
    Data:
    konferencja 6-7 maja
    Status:
    Opublikowana
  5. ANTIDIABETIC ACIVITY OF WHOLEMEAL WHEAT BREAD ENRICHED WITH GREEN COFFEE BEANS – IN VITRO STUDY
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Dariusz Dziki, Urszula Złotek, Anna Jakubczyk
    Konferencja:
    9th International Congress Flour-Bread '17" 11th Croatian Congress of Cereal Technologists Brašno-Kruh '17." (rok: 2017, ), Wydawca: JOSIP JURAJ STROSSMAYER UNIVERSITY OF OSIJEK FACULTY OF FOOD TECHNOLOGY OSIJEK
    Data:
    konferencja October 25 - 27,
    Status:
    Opublikowana
  6. WPŁYW FORTYFIKACJI KAWĄ ZIELONĄ NA POTENCJALNĄ STRAWNOŚĆ SKROBI I WARTOŚĆ PRZEWIDYWANEGO INDEKSU GLIKEMICZNEGO PIECZYWA PSZENNEGO
    Autorzy:
    MICHAŁ ŚWIECA, URSZULA GAWLIK - DZIKI, ANNA JAKUBCZYK , DARIUSZ DZIKI , JAROSŁAW CZYŻ
    Konferencja:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, (rok: 2015, ), Wydawca: POLSKIE TOWARZYSTWO TECHNOLOGÓW ŻYWNOŚCI WYDAWNICTWO NAUKOWE PTTŻ
    Data:
    konferencja Lublin 25 - 26 czerwca 2015
    Status:
    Opublikowana
  7. Bread enriched with green coffee as a functional product
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Dariusz Dziki, Michał Świeca, Anna Jakubczyk
    Konferencja:
    Grains for Feeding the World (rok: 2015, ), Wydawca: Italian Association for Cereal Science and Technology
    Data:
    konferencja 1-3 July
    Status:
    Opublikowana
  8. EFFECT OF FORTIFICATION WITH GREEN COFFEE BEANS ON CHELATING POWER OF WHEAT BREAD
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Dariusz Dziki, Michał Świeca, Agata Durak, Jarosław Czyż
    Konferencja:
    8th International Congress Flour-Bread 2015 (rok: 2015, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 29-30, 10
    Status:
    Opublikowana
  9. INTERACTION BETWEEN SUPEROXIDE DISMUTASE EFFECTORS DERIVED FROM GREEN COFFEE BEANS AND WHOLEMEAL WHEAT FLOUR
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Urszula Złotek, Dariusz Dziki
    Konferencja:
    9th International Congress Flour-Bread '17" 11th Croatian Congress of Cereal Technologists Brašno-Kruh '17." (rok: 2017, ), Wydawca: JOSIP JURAJ STROSSMAYER UNIVERSITY OF OSIJEK FACULTY OF FOOD TECHNOLOGY OSIJEK
    Data:
    konferencja October 25-27, 2017
    Status:
    Opublikowana
  10. Interakcje i potencjalna biodostepność kwasu chlorogenowego i ferulowego jako czynniki determinujace zdolność do hamowania aktywności oksydazy ksantynowej przez ekstrakty z chleba pszennego wzbogaconego zieloną kawą
    Autorzy:
    Urszula Gawlik-Dziki, Dariusz Dziki, Michał Świeca, Anna jakubczyk, Jarosław Czyż
    Konferencja:
    II Miedzynarodowa konferencja Rośliny Zielarskie, Kosmetyki Naturalne i Żywność Funkcjonalna (rok: 2015, ), Wydawca: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia
    Data:
    konferencja 6-7 maja
    Status:
    Opublikowana
  11. CHLEB WZBOGACONY ZIELONĄ KAWĄ – MECHANIZM DZIAŁANIA I INTERAKCJE INHIBITORÓW OKSYDAZY KSANTYNOWEJ
    Autorzy:
    URSZULA GAWLIK - DZIKI , DARIUSZ DZIKI , MICHAŁ ŚWIECA , ANNA JAKUBCZYK , JAROSŁAW CZYŻ
    Konferencja:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Lublin (rok: 2015, ), Wydawca: POLSKIE TOWARZYSTWO TECHNOLOGÓW ŻYWNOŚCI WYDAWNICTWO NAUKOWE PTTŻ
    Data:
    konferencja 25 - 26 czerwca 2015
    Status:
    Opublikowana
  12. Wpływ ekstraktów z chlebów wzbogaconych mąką z zielonej kawy na aktywność alfa-glukozydazy
    Autorzy:
    URSZULA GAWLIK-DZIKI, ANNA JAKUBCZYK, DARIUSZ DZIKI
    Konferencja:
    ywość a innowacje. Komunikaty : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2016, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywnośc. -
    Data:
    konferencja Kraków, 22 - 23 września
    Status:
    Opublikowana