Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wzbogacanie fosfolipidów z żółtka jaj kurzego w biologicznie aktywne nienasycone kwasy tłuszczowe w reakcjach enzymatycznych z udziałem olejów pochodzenia roślinnego i rybiego jako dawców grup acylowych

2012/05/B/NZ9/03358

Słowa kluczowe:

żółtko jaja kurzego lipazy fosfolipazy transestryfikacja niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe sprzężone kwasy tłuszczowe oleje roślinne oleje rybie

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ1_9: Biotechnologia

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Czesław Wawrzeńczyk 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 500 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-01-01

Zakończenie projektu: 2016-01-24

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Zestaw do dwustopniowego oczyszczania wody w systemie Pacific UPW 20 (ASTM II) oraz MicroPure UV (ASTM I). Za kwotę 45 000 PLN
  2. Kolektor frakcji. Za kwotę 45 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (8)
  1. Positional analysis of phosphatidylcholine and phosphatidylethanolamine via LC with a charged aerosol detector
    Autorzy:
    Grzegorz Kiełbowicz, Anna Chojnacka, Anna Gliszczyńska,Witold Gładkowski, Marek Kłobucki, Natalia Niezgoda, Czesław Wawrzeńczyk
    Czasopismo:
    Talanta (rok: 2015, tom: 141, strony: 137-142), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.talanta.2015.03.039 - link do publikacji
  2. Synthesis of structured phosphatidylcholine containing punicic acid by the lipase-catalyzed transesterification with pomegranate seed oil
    Autorzy:
    Anna Chojnacka, Witold Gładkowski, Anna Gliszczyńska, Natalia Niezgoda, Grzegorz Kiełbowicz, Czesław Wawrzeńczyk
    Czasopismo:
    Catalysis Communications (rok: 2016, tom: 75, strony: 60-64), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.catcom.2015.11.019 - link do publikacji
  3. Lipase-catalyzed interesterification of egg-yolk phosphatidylcholine and plant oils
    Autorzy:
    Anna Chojnacka, Witold Gładkowski, Grzegorz Kiełbowicz, Anna Gliszczyńska, Natalia Niezgoda, Czesław Wawrzeńczyk
    Czasopismo:
    GRASAS Y ACEITES (rok: 2014, tom: 65 (4), strony: e053), Wydawca: Instituto de la Grasa
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3989/gya.0585141 - link do publikacji
  4. An efficient method for enzymatic purification of cis-9,trans-11 isomer of conjugated linoleic acid
    Autorzy:
    Natalia Niezgoda, Czeslaw Wawrzenczyk
    Czasopismo:
    Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic (rok: 2014, tom: 100, strony: 40-48), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.molcatb.2013.11.019 - link do publikacji
  5. Production of concentrates of CLA obtained from sunflower and safflower and their application to the lipase-catalyzed acidolysis of egg yolk phosphatidylcholine
    Autorzy:
    Natalia Niezgoda, Anna Gliszczyńska, Witold Gładkowski, Anna Chojnacka, Grzegorz Kiełbowicz and Czesław Wawrzeńczyk
    Czasopismo:
    European Journal of Lipid Science and Technology (rok: 2016, tom: 118, strony: 1566-1578), Wydawca: Wiley
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.1002/ejlt.201500589 - link do publikacji
  6. Lipase-catalyzed enrichment of egg yolk phosphatidylcholine with conjugated linoleic acid
    Autorzy:
    Natalia Niezgoda, Anna Gliszczyńska, Witold Gładkowski, Anna Chojnacka, Grzegorz Kiełbowicz, Czesław Wawrzeńczyk
    Czasopismo:
    Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic (rok: 2016, tom: 123, strony: 14-22), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.molcatb.2015.11.007 - link do publikacji
  7. Analysis of Underivatized Fatty Acids by HPLC and Charged Aerosol Detector
    Autorzy:
    Grzegorz Kiełbowicz, Dorota Dudka, Marek Kłobucki, Czesław Wawrzeńczyk
    Czasopismo:
    Journal of the American Oil Chemists (rok: 2014, tom: brak, strony: nie zaakceptowana do druku), Wydawca: Springer
    Status:
    Złożona
  8. Incorporation of conjugated linoleic acid into hen egg yolk phosphatidylcholine by lipase-catalyzed acidolysis
    Autorzy:
    Natalia Niezgoda, Anna Gliszczyńska,Witold Gładkowski, Anna Chojnacka, Grzegorz Kiełbowicz, Czesław Wawrzeńczyk
    Czasopismo:
    Food Chemistry (), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona