Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Przenośny system e-nos do określania pochodzenia surowcowego destylatów rolniczych

2012/05/B/ST4/01984

Słowa kluczowe:

elektroniczny nos destylat rolniczy GCxGC-TOFMS PCA-DA

Deskryptory:

  • ST4_6: Chemia analityczna
  • ST4_8: Metody instrumentalne w chemii

Panel:

ST4 - Chemia analityczna i fizyczna: chemia analityczna, metody teoretyczne w chemii, chemia fizyczna/fizyka chemiczna

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Jacek Namieśnik 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 702 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-03-01

Zakończenie projektu: 2016-03-04

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Przenośna wersja prototypu elektronicznego nosa (wytworzona aparatura). Za kwotę 120 149 PLN
  2. Laboratoryjna wersja prototypu elektronicznego nosa (wytworzona aparatura). Za kwotę 240 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (10)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. The analysis of raw spirits – a review of methodology
    Autorzy:
    Paulina Wiśniewska, Magdalena Śliwińska, Tomasz Dymerski, Waldemar Wardencki, Jacek Namieśnik
    Czasopismo:
    Journal of The Institute of Breving (rok: 2016, tom: 122, strony: 45422), Wydawca: The Institute of Brewing & Distilling
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jib.288 - link do publikacji
  2. Use of electronic nose for quality assessment of agricultural ethanol distillates
    Autorzy:
    TOMASZ DYMERSKI, JACEK GĘBICKI, JACEK NAMIEŚNIK
    Czasopismo:
    Przemysł Chemiczny (rok: 2014, tom: 6, strony: 998-1002), Wydawca: Sigma-NOT
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.12916/przemchem.2014.998 - link do publikacji
  3. Chemical composition analysis and authentication of whisky
    Autorzy:
    Paulina Wiśniewska, Tomasz Dymerski, Waldemar Wardencki, Jacek Namieśnik
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2014, tom: -, strony: -), Wydawca: WILEY-BLACKWELL
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa.6960 - link do publikacji
  4. The flavour of fruit spirits and fruit liqueurs: a review
    Autorzy:
    Magdalena Śliwińska, Paulina Wiśniewska, Tomasz Dymerski, Waldemar Wardencki, Jacek Namieśnik
    Czasopismo:
    Flavour and Fragrance Journal (rok: 2015, tom: 30, strony: 197), Wydawca: John Wiley & Sons, Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/ffj.3237 - link do publikacji
  5. Application of an Electronic Nose Instrument to Fast Classification of Polish Honey Types
    Autorzy:
    Tomasz Dymerski, Jacek Gębicki, Waldemar Wardencki, Jacek Namieśnik
    Czasopismo:
    Sensors (rok: 2014, tom: 14, strony: 10709-10724), Wydawca: MDPI, Basel, Switzerland
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/s140610709 - link do publikacji
  6. Differentiation Between Spirits According to Their Botanical Origin
    Autorzy:
    Paulina Wiśniewska, Magdalena Śliwińska, Tomasz Dymerski, Waldemar Wardencki, Jacek Namieśnik
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2015, tom: -, strony: -), Wydawca: SPRINGER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-015-0280-x - link do publikacji
  7. Evaluation of the suitability of electronic nose based on fast GC for distinguishing between the plum spirits of different geographical origins
    Autorzy:
    Magdalena Śliwińska, Paulina Wiśniewska, Tomasz Dymerski, Waldemar Wardencki, Jacek Namieśnik
    Czasopismo:
    European Food Research and Technology (rok: 2016, tom: -, strony: -), Wydawca: SPRINGER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00217-016-2680-6 - link do publikacji
  8. Application of Electronic Nose Based on Fast GC for Authenticity Assessment of Polish Homemade Liqueurs Called Nalewka
    Autorzy:
    Magdalena Śliwińska, Paulina Wiśniewska, Tomasz Dymerski, Waldemar Wardencki, Jacek Namieśnik
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2016, tom: -, strony: -), Wydawca: SPRINGER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-016-0448-z - link do publikacji
  9. Quality Evaluation of Agricultural Distillates Using an Electronic Nose
    Autorzy:
    Tomasz Dymerski, Jacek Gębicki, Waldemar Wardencki, Jacek Namieśnik
    Czasopismo:
    Sensors (rok: 2013, tom: 13, strony: 15954-15967), Wydawca: MDPI, Basel, Switzerland
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/s131215954 - link do publikacji
  10. The Analysis of Vodka: A Review Paper
    Autorzy:
    Paulina Wiśniewska, Magdalena Śliwińska, Tomasz Dymerski, Waldemar Wardencki, Jacek Namieśnik
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2015, tom: 8, strony: 2000), Wydawca: SPRINGER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-015-0089-7 - link do publikacji
  1. Quality evaluation of agricultural distillates using different types of electronic noses
    Autorzy:
    Tomasz Dymerski, Jacek Gębicki, Jacek Namieśnik
    Konferencja:
    XIII Scientific Conference Optical Sensors and Electronic Sensors COE 2014, Łódź, Poland (rok: 2014, ), Wydawca: 2014 SPIE CCC
    Data:
    konferencja 22-25.06.2014
    Status:
    Opublikowana
  2. Comparison of Quality Evaluation of Agricultural Distillates Using Prototype of Electronic Nose and Fast/Flash GC
    Autorzy:
    Tomasz Dymerski, Jacek Gębicki, Jacek Namieśnik
    Konferencja:
    NOSE2014 4th International Conference on Environmental Odour Monitoring & Control (rok: 2014, ), Wydawca: AIDIC Servizi S.r.l.
    Data:
    konferencja 14-17.09.2014
    Status:
    Opublikowana
  1. Ocena jakości destylatów rolniczych wykonanych za pomocą prototypu elektronicznego nosa i Fast/Flash GC
    Autorzy:
    Tomasz Dymerski, Jacek Gębicki, Jacek Namieśnik
    Książka:
    Inżynieria i Ochrona Powietrza (rok: 2014, tom: 1, strony: 118 - 126), Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
    Status:
    Opublikowana