Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Rola polisacharydowych składników ściany komórkowej probiotycznych bakterii Lactobacillus casei oraz Lactobacillus paracasei w przebiegu chorób o podłożu alergicznym.

2012/05/D/NZ7/02494

Słowa kluczowe:

polisacharydy alergia Lactobacillus probiotyki

Deskryptory:

  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka
  • NZ5_7: Leczenie chorób człowieka
  • NZ1_10: Biologia drobnoustrojów

Panel:

NZ7 - Zdrowie publiczne: epidemiologia, choroby cywilizacyjne i społeczne zagrożenia środowiskowe dla zdrowia ludzi i zwierząt, medyczna i weterynaryjna ochrona zdrowia publicznego, etyka, medycyna pracy, farmakoekonomika

Jednostka realizująca:

Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Sabina Górska 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: SONATA 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 464 440 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-03-05

Zakończenie projektu: 2018-03-04

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. wirówka laboratoryjna. Za kwotę 35 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (6)
  1. Chemical characterization and immunomodulatory properties of polysaccharides isolated from probiotic Lactobacillus casei LOCK 0919. IF: 3,283
    Autorzy:
    Sabina Górska, Petra Hermanova, Jarosław Ciekot, Martin Schwarzer, Dagmar Srutkova, Ewa Brzozowska, Hana Kozakova, Andrzej Gamian
    Czasopismo:
    Glycobiology (rok: 2016, tom: 26, strony: 1014–1024), Wydawca: Oxford Academic
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1093/glycob/cww047 - link do publikacji
  2. Polysaccharides L900/2 and L900/3 isolated from Lactobacillus rhamnosus LOCK 0900 modulate allergic sensitization to ovalbumin in a mouse model. IF: 3,991
    Autorzy:
    Sabina Górska, Martin Schwarzer, Dagmar Srutkova, Petra Hermanova, Ewa Brzozowska, Hana Kozakova, Andrzej Gamian.
    Czasopismo:
    Microbial Biotechnology (rok: 2017, tom: 10, strony: 586-593), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/1751-7915.12606. - link do publikacji
  3. Distinct Immunomodulation of Bone Marrow-Derived Dendritic Cell Responses to Lactobacillus plantarum WCFS1 by Two Different Polysaccharides Isolated from Lactobacillus rhamnosus LOCK 0900 IF: 4,486
    Autorzy:
    Sabina Górska, Martin Schwarzer, Wojciech Jachymek, Dagmar Srutkova, Ewa Brzozowska, Hana Kozakova, Andrzej Gamian
    Czasopismo:
    Applied and Environmental Microbiology (rok: 2014, tom: 80, strony: 6506-6516), Wydawca: ASM Journal
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1128/AEM.02104-14 - link do publikacji
  1. Chemical features matters: molecular mass impacts the immunomodulatory properties of lactobacilli polysaccharides
    Autorzy:
    Sabina Górska, Ewa Brzozowska, Andrzej Gamian
    Konferencja:
    GLYCO 24 XXIV International Symposium on Glycoconjugates (rok: 2017, ), Wydawca: Springer
    Data:
    konferencja 27.08-01.09
    Status:
    Opublikowana
  2. Immunochemical Characterization of Polysaccharide Produced by Lactobacillus casei LOCK 0908
    Autorzy:
    Sabina Górska, Ewa Brzozowska, Dagmara Ciż, Andrzej Gamian
    Konferencja:
    International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics - IPC2015 (rok: 2015, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 23.06 - 25.06
    Status:
    Opublikowana
  3. Structural studies of the polysaccharides produced by Lactobacillus paracasei LOCK 919
    Autorzy:
    Sabina Górska, Ewa Brzozowska, Urszula Janowska, Andrzej Gamian
    Konferencja:
    The 6th Baltic Meeting on Microbial Carbohydrates (rok: 2014, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 7-10.09
    Status:
    Opublikowana
  4. Structural diversity and biological significance of polysaccharide produced by Lactobacillus bacteria
    Autorzy:
    Sabina Górska
    Konferencja:
    Food, Microbiota and Immunity 2017 (rok: 2017, ), Wydawca: Czech Immunological Society
    Data:
    konferencja 7-10. 06
    Status:
    Opublikowana
  5. POLYSACCHARIDES – A SWEET PART OF PROBIOTICS
    Autorzy:
    Górska Sabina, Brzozowska Ewa, Gamian Andrzej
    Konferencja:
    15TH INTERNATIONAL NUTRITION & DIAGNOSTICS CONFERENCE (rok: 2015, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 5-8.10
    Status:
    Opublikowana
  6. Właściwości immunologiczne polisacharydów otoczkowych bakterii probiotycznych - wpływ na odporność gospodarza
    Autorzy:
    Sabina Górska, Ewa Brzozowska, Andrzej Gamian
    Konferencja:
    XXVIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów "Mikrobiologia – nowe wyzwania, nowe możliwości", Bydgoszcz (Polska) (rok: 2016, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 25-27.09
    Status:
    Opublikowana