Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie mechanizmów modyfikacji struktury arabinoksylanów w układach modelowych chleba żytniego, jej wpływ na zdolność chleba do tworzenia lepkich roztworów oraz potencjał antyoksydacyjny

2011/03/B/NZ9/00116

Słowa kluczowe:

Układy modelowe chleba żytniego polisacharydy błonnika pokarmowego arabinoksylany podfrakcje strukturalne stopień podstawienia arabinozą stopień podstawienia kwasem ferulowym masa cząsteczkowa lepkość graniczna promień hydrodynamiczny lepkość ekstraktów potencjał antyoksydacyjny żywność funkcjonalna profilaktyka chorób serca i cukrzycy.

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa, m.in.:

Jednostka realizująca:

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Małgorzata Cyran 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: OPUS 2 - ogłoszony 2011-09-15

Przyznana kwota: 857 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-08-21

Czas trwania projektu: 36 miesięcy

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Rotor horyzontalny do wirówki Sigma 4-15 z kubkami i 4 zestawami adapterów. Za kwotę 17 000 PLN
  2. Młynek analityczny Cyclotec 1093, FOSS. Za kwotę 30 000 PLN
  3. Suszarka laboratoryjna SalvisLab TC 40. Za kwotę 8 500 PLN
  4. Generator powietrza ZERO AIR 1500cc/min z kompresorem ZAG 1/1. Za kwotę 18 000 PLN
  5. Generator wodoru WM 260cc/min WM-H2-260. Za kwotę 38 000 PLN
  6. Mikrowirówka MiniSpin Eppendorf (2 szt.). Za kwotę 12 000 PLN
  7. Chromatograf gazowy Agilent 7890A Series Custom. Za kwotę 183 000 PLN
  8. Termostat -cyrkulator agregatowy DAC-8 PLUS. Za kwotę 9 500 PLN
  9. Lepkościomierz-reometr Brookfield LVDV-III Ultra CP ze stożkiem pomiarowym nr 40. Za kwotę 21 500 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  1. Soluble and cell wall-bound phenolic acids and ferulic acids dehydrodimers in rye flour and five bread model systems: insight into mechanisms of improved availability IF: 1,879
    Autorzy:
    Dynkowska, W.M., Cyran, M.R., Ceglińska, A.
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2015, tom: 95, strony: 1103-1115), Wydawca: John Wiley & Sons on behalf of Society of Chemical Industry
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1002/jsfa.7007 - link do publikacji
  2. Importance of bread-making method and rye cultivar to bread soluble phenolic level and its antioxidant potential
    Autorzy:
    Dynkowska W.M., Cyran, M.R.
    Status:
    Złożone
  1. Changes in the level and molecular weight distribution of water-extractable arabinoxylans in five bread model systems produced from rye cultivars with high and low grain extract viscosity
    Autorzy:
    Małgorzata R. Cyran, Wioletta M. Dynkowska, Luc Saulnier
    Konferencja:
    Dietary Fibre Conference 2015, From Fibre Functionality to Health (rok: 2015, ), Wydawca: International Association for Cereal Science and Technology, Vienna, Austria
    Data:
    konferencja 1-3 June
    Status:
    Opublikowane
  2. Antioxidant capacities of rye flour and five experimental bread model systems: Comparison between genetic and technological factors
    Autorzy:
    Cyran, M.R., Dynkowska, W.M., Ceglińska, A.
    Konferencja:
    EUCARPIA Cereals Section-Cereals for Food, Feed and Fuel-Challenge for Global Improvement (rok: 2014, ), Wydawca: EUCARPIA
    Data:
    konferencja June 29 - July 4
    Status:
    Opublikowane