Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zawartość koenzymu Q10 i kwasu liponowego w wybranych produktach spożywczych oraz oszacowanie ich dziennego pobrania

2011/01/N/NZ9/01768

Słowa kluczowe:

koenzym Q10 kwas liponowy analiza żywności dzienne pobranie antyoksydanty

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

UNIWERSYTET W BIAŁYMSTOKU

woj. podlaskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Monika Turkowicz 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 188 400 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-13

Zakończenie projektu: 2016-02-12

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Publikacje książkowe (2)
  1. Analysis of Reaction between alfa-lipoic acid and 2-Chloro-1- methylquinolinium Tetrafluoroborate (CMQT) Used as a Precolumn Derivatization Technique in Chromatographic Determination of alfa-Lipoic Acid. IF: 0,792
    Autorzy:
    M. Godlewska, A. Odachowska, M. Turkowicz, J. Karpińska
    Czasopismo:
    Journal of Analytical Methods in Chemistry (rok: 2015, tom: Vol. 2015,, strony: 7 pages (2015)), Wydawca: Hindawi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1155/2015/535387 - link do publikacji
  2. Analytical Problems with the Determination of Coenzyme Q10 in Biological Samples IF: 3,088
    Autorzy:
    Monika Joanna Turkowicz Joanna Karpińska
    Czasopismo:
    BioFactors (rok: 2013, tom: 39 (2), strony: 176–185), Wydawca: International Society of Vitamins and Related Biofactors; International Union of Biochemistry and Molecular Biology, John Wiley & Sons
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/biof.1058 - link do publikacji
  3. Content of Coenzyme Q10 in Selected Food Products and in Daily Food Rations IF: 3,508
    Autorzy:
    M. Turkowicz, J. Karpińska
    Czasopismo:
    International Journal of Science Research (rok: 2015, tom: 4(10), strony: 109-112), Wydawca: International Journal of Science Research
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15373/22778179 - link do publikacji
  1. Badanie i analityczne wykorzystanie reakcji kwasu alfa-liponowego z tetrafluoroboranem 2-chloro-1-metylocholinowym (CMQT)
    Autorzy:
    M. Godlewska, A. Odachowska, M. Turkowicz, J. Karpińska
    Książka:
    Nauka i przemysł, metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i mo zliwości. Praca zbiorowa pod red. Z. Hubickiego (rok: 2014, tom: 1, strony: 191-194), Wydawca: Wydawnictwo UMCS
    Status:
    Opublikowana
  2. Wykorzystanie reakcji derywatyzacji kwasu liponowego
    Autorzy:
    A. Odachowska, M. Godlewska, M. Turkowicz, J. Karpińska
    Książka:
    Nauka i przemysł - metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości. Praca zbiorowa pod red. Z. Hubickiego (rok: 2014, tom: 1, strony: 187-190), Wydawca: Wydawnictwo UMCS
    Status:
    Opublikowana