Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Opracowanie metody otrzymywania napowietrzonych żeli białek serwatkowych jako matryc do wydzielania substancji aktywnych

2011/01/N/NZ9/04563

Słowa kluczowe:

białka serwatkowe spienianie wydzielanie żel

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Marta Tomczyńska-Mleko 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 120 370 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-09

Zakończenie projektu: 2013-07-08

Planowany czas trwania projektu: 19 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. pH-metr. Za kwotę 1 500 PLN
  2. szklany pojemnik bioreaktora. Za kwotę 3 000 PLN
  3. komputer typu laptop z drukarką. Za kwotę 4 053 PLN
  4. pH-metr z funkcją pomiaru potencjału redox. Za kwotę 1 734 PLN
  5. mieszadło magnetyczne wielostanowiskowe. Za kwotę 3 547 PLN
  6. pompa perystaltyczna. Za kwotę 5 000 PLN
  7. aparat fotograficzny cyfrowy. Za kwotę 2 000 PLN
  8. oprogramowanie do komputera Statistica. Za kwotę 7 380 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Structure and rheology of aerated whey protein isolate gels
    Autorzy:
    Tomczyńska-Mleko M.
    Czasopismo:
    Journal of Food and Nutrition Research (rok: 2013, tom: 52 (1), strony: 61-70), Wydawca: VUP
    Status:
    Opublikowana
  2. Ultrasound viscosity measurements allow determination of gas volume fraction in foamed gels.
    Autorzy:
    Tomczyńska-Mleko M., Ozimek L.
    Czasopismo:
    Journal of Food Process Engineering (rok: 2013, tom: brak, strony: brak), Wydawca: Wiley
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.1111/jfpe.12019 - link do publikacji
  3. Whey protein aerated gels as a new product obtained using ambient temperature magnesium and iron(II) induced gelation process.
    Autorzy:
    Tomczyńska-Mleko M., Gustaw W., Piersiak T., Terpiłowski K., Sołowiej B., Mleko S.
    Czasopismo:
    Acta Alimentaria (rok: 2014, tom: brak, strony: brak), Wydawca: Akademiai Kiado
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  4. Study on changes of secondary structure and surface tension of whey protein isolate dispersions upon pH and temperature. Czech Journal of Food Sciences
    Autorzy:
    Tomczyńska-Mleko M., Kamysz E., Sikorska E., Puchalski C., Mleko S., Ozimek L., Kowaluk G., Gustaw W
    Czasopismo:
    Czech Journal of Food Sciences (rok: 2014, tom: brak, strony: brak), Wydawca: Czech Academy of Agricultural Sciences
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  5. Structure and stability of ion induced whey protein aerated gels. Czech Journal of Food Sciences
    Autorzy:
    Tomczyńska-Mleko M.
    Czasopismo:
    Czech Journal of Food Sciences (rok: 2013, tom: 31 (3), strony: 211-216), Wydawca: Czech Academy of Agricultural Sciences
    Status:
    Opublikowana