Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Genetyczna kontrola metabolizmu oraz fermentacji alkoholowej pentoz (D-ksyloza, L-arabinoza) u termotolerancyjnych drożdży Ogataea polymorpha

2020/37/B/NZ1/02232

Słowa kluczowe:

metabolizm pentoz drożdże niekonwencjonalne fermentacja alkoholowa biopaliwa ksyloza L-arabinoza

Deskryptory:

  • NZ1_1: Biologia molekularna
  • NZ1_5: Inżynieria genetyczna
  • NZ1_9: Biotechnologia

Panel:

NZ1 - Podstawowe procesy życiowe na poziomie molekularnym: biologia molekularna, biologia strukturalna, biotechnologia

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rzeszowski, Kolegium Nauk Przyrodniczych

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Andriy Sybirnyy 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 19 - ogłoszony 2020-03-16

Przyznana kwota: 1 669 200 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2021-02-01

Zakończenie projektu: 2024-02-14

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  1. Metabolic engineering of non-conventional yeasts for construction of the advanced producers of biofuels and high-value chemicals
    Autorzy:
    Sibirny A
    Czasopismo:
    BBA Advances (rok: 2023, tom: 3, strony: 45668), Wydawca: Elsevier B.V.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.bbadva.2022.100071 - link do publikacji
  2. The impact of transcription factors Znf1, Sip4, Adr1, Tup1, and Hap4 on xylose alcoholic fermentation in the engineered yeast Saccharomyces cerevisiae
    Autorzy:
    Dzanaeva L, Kruk B, Ruchala J, Sibirny A, Dmytruk K.
    Czasopismo:
    Antonie Van Leeuwenhoek (rok: 2021, tom: 114, strony: 1373–1385), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s10482-021-01607-6 - link do publikacji
  3. Engineering of Ogataea polymorpha strains with ability for high-temperature alcoholic fermentation of cellobiose
    Autorzy:
    Vasylyshyn R, Dmytruk O. Sybirnyy A., Ruchała J.
    Czasopismo:
    FEMS Yeast Research (rok: 2024, tom: 24, strony: 45670), Wydawca: Oxford University Press
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1093/femsyr/foae007 - link do publikacji
  4. The role of hexose transporter-like sensor hxs1 and transcription activator involved in carbohydrate sensing azf1 in xylose and glucose fermentation in the thermotolerant yeast Ogataea polymorpha
    Autorzy:
    Semkiv MV, Ruchala J, Tsaruk AY, Zazulya AY, Vasylyshyn RV, Dmytruk OV, Zuo MX, Kang Y, Dmytruk KV, Sibirny AA
    Czasopismo:
    Microbial Cell Factories (rok: 2022, tom: 162, strony: 45668), Wydawca: BioMed Central Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s12934-022-01889-z - link do publikacji
  5. The impact of transcription factors Znf1, Sip4, Adr1, Tup1, and Hap4 on xylose alcoholic fermentation in the engineered yeast Saccharomyces cerevisiae
    Autorzy:
    Dzanaeva L, Kruk B, Ruchala J, Sibirny A, Dmytruk K
    Czasopismo:
    Antonie van Leeuwenhoek (rok: 2021, tom: 114, strony: 1373–1385), Wydawca: Springer Nature
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s10482-021-01607-6(0123456789().,-volV)( - link do publikacji
  6. The role of hexose transporter-like sensor hxs1 and transcription activator involved in carbohydrate sensing azf1 in xylose and glucose fermentation in the thermotolerant yeast Ogataea polymorpha
    Autorzy:
    Semkiv MV, Ruchala J, Tsaruk AY, Zazulya AY, Vasylyshyn RV, Dmytruk OV, Zuo MX, Kang Y, Dmytruk KV, Sibirny AA
    Czasopismo:
    Microbial Cell Factories (rok: 2022, tom: 162, strony: 45668), Wydawca: BioMed Central Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s12934-022-01889-z - link do publikacji