Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Nutritional and health promoting properties of diets supplemented with seeds or oils from seeds of some plants

2016/23/B/NZ9/01012

Keywords:

Polyunsaturated fatty acids oilseed crops seeds diet rat diet-related diseases

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

woj. warmińsko-mazurskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr hab. Adam Jurgoński 

Number of co-investigators in the project: 9

Call: OPUS 12 - announced on 2016-09-15

Amount awarded: 522 548 PLN

Project start date (Y-m-d): 2017-08-25

Project end date (Y-m-d): 2021-02-24

Project duration:: 42 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Project description

Download the project description in a pdf file

Note - project descriptions were prepared by the authors of the applications themselves and placed in the system in an unchanged form.

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (5)
  • Articles in post-conference publications (5)
  1. Comparative effects of dietary hemp and poppy seed oil on lipid metabolism and antioxidant status in lean and obese Zucker rats
    Authors:
    Bartosz Fotschki, Paulin M. Opyd, Jerzy Juśkiewicz, Wiesław Wiczkowski, Adam Jurgoński
    Academic press:
    Molecules (rok: 2020, tom: 25, strony: 2921 (1-13)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Published
    DOI:
    10.3390/molecules25122921 - link to the publication
  2. Dietary Hemp Seeds More Effectively Attenuate Disorders in Genetically Obese Rats than Their Lipid Fraction
    Authors:
    Paulina M. Opyd, Adam Jurgoński, Bartosz Fotschki, Jerzy Juśkiewicz
    Academic press:
    Journal of Nutrition (rok: 2020, tom: 150(6), strony: 1425-1433), Wydawca: Oxford Academic
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1093/jn/nxaa081 - link to the publication
  3. Effects of native or partially defatted hemp seeds on hindgut function, antioxidant status and lipid metabolism in diet-induced obese rats
    Authors:
    Adam Jurgoński, Paulina M. Opyd, Bartosz Fotschki
    Academic press:
    Journal of Functional Foods (rok: 2020, tom: 72, strony: 104071 (1-7)), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.jff.2020.104071 - link to the publication
  4. Comparative effects of native and defatted flaxseeds on intestinal enzyme activity and lipid metabolism in rats fed a high-fat diet containing cholic acid
    Authors:
    Paulina M. Opyd, Adam Jurgoński, Jerzy Juśkiewicz, Bartosz Fotschki, Jarosław Koza
    Academic press:
    Nutrients (rok: 2018, tom: 10(9), strony: 1181 (1-11)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Published
    DOI:
    10.3390/nu10091181 - link to the publication
  5. The toxic effects of monosodium glutamate - The involvement of nitric oxide, prostanoids and potassium channels in the reactivity of thoracic arteries in MSG-obese rats
    Authors:
    Michał Majewskia, Adam Jurgoński, Bartosz Fotschki, Jerzy Juśkiewicz
    Academic press:
    Toxicology and Applied Pharmacology (rok: 2018, tom: 359, strony: 62-69), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.taap.2018.09.016 - link to the publication
  1. Comparative effects of dietary hempseeds and hempseed oil on liver functions and lipid metabolism in genetically obese rats
    Authors:
    Opyd P.M., Jurgoński A., Fotschki B., Juśkiewicz J.
    Conference:
    EuroFoodChem XX Conference (rok: 2019, ), Wydawca: Division of Food Chemistry, European Chemical Society
    Data:
    konferencja 17-19.06
    Status:
    Published
  2. Wpływ dodatku do diety nasion lub oleju z nasion konopi siewnych na funkcjonowanie wątroby i metabolizm lipidów u szczurów z genetycznie uwarunkowaną otyłością
    Authors:
    Opyd P.M., Jurgoński A., Fotschki B., Juśkiewicz J.
    Conference:
    XXIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ oraz VII International Session of Young Scientific Staff (rok: 2019, ), Wydawca: Oddział Olsztyński PTTŻ
    Data:
    konferencja 23-24 maja
    Status:
    Published
  3. Wpływ natywnych i odtłuszczonych nasion lnu zwyczajnego na metabolizm lipidów u szczurów żywionych dietą wysokotłuszczową z dodatkiem kwasu cholowego
    Authors:
    Paulina M Opyd, Adam Jurgoński, Bartosz Fotschki, Jerzy Juśkiewicz
    Conference:
    XV Konferencja Naukowa Młodych Badaczy "Bezpieczeństwo i jakość żywności" (rok: 2018, ), Wydawca: IRZBŻ PAN w Olsztynie oraz UWM w Olsztynie
    Data:
    konferencja 27,03
    Status:
    Published
  4. The effect of diets supplemented with hemp and poppy seed oils on the development of obesity-related disorders in Zucker rats
    Authors:
    Fotschki B., Jurgoński A., Opyd P.M., Juśkiewicz J.
    Conference:
    EuroFoodChem XX Conference (rok: 2019, ), Wydawca: Division of Food Chemistry, European Chemical Society
    Data:
    konferencja 17-19.06
    Status:
    Published
  5. Wpływ natywnych i odtłuszczonych nasion konopi na procesy fermentacyjne, status przeciwutleniający oraz metabolizm lipidów u szczurów żywionych dietą wysokotłuszczową
    Authors:
    Paulina M. Opyd, Adam Jurgoński, Bartosz Fotschki
    Conference:
    XVII Konferencja Naukowa Młodych Badaczy "Bezpieczeństwo i jakość żywności" (rok: 2020, ), Wydawca: IRZBŻ PAN w Olsztynie oraz UWM w Olsztynie
    Data:
    konferencja 44208
    Status:
    Published