Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Biofilm cell response of lactobacilli isolated from food to environmental stresses

2014/13/D/NZ9/04803

Keywords:

lactobacilli biofilm environmental stresses

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences
  • NZ9_13: Other related subjects
  • NZ1_10: Microbiology

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr Magdalena Olszewska 

Number of co-investigators in the project: 3

Call: SONATA 7 - announced on 2014-03-17

Amount awarded: 375 000 PLN

Project start date (Y-m-d): 2015-01-27

Project end date (Y-m-d): 2018-07-26

Project duration:: 42 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Myjka ultradźwiękowa (10 000 PLN)
  2. Licznik kolonii bakterii (5 000 PLN)
  3. Mikroskop biologiczny.
  4. Reaktor do hodowli biofilmów z akcesoriami (25 000 PLN)
  5. Waga analityczna (10 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (5)
  • Articles in post-conference publications (5)
  • Book publications / chapters in book publications (1)
  1. Assessment of the bacterial viability of chlorine- and quaternary ammonium compounds-treated Lactobacillus cells via a multi-method approach
    Authors:
    Magdalena A. Olszewska, Anna Nynca, Ireneusz Białobrzewski, Aleksandra M. Kocot, Joanna Łaguna
    Academic press:
    JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY (rok: 2019, tom: 126, strony: 1070-1080), Wydawca: WILEY
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1111/jam.14208 - link to the publication
  2. Biofilm formation by lactobacilli and resistance to stress treatments
    Authors:
    Magdalena A. Olszewska, Anna Nynca, Ireneusz Białobrzewski
    Academic press:
    INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY (rok: 2019, tom: 54, strony: 3058-3065), Wydawca: WILEY
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1111/ijfs.14219 - link to the publication
  3. Effects of eugenol, trans-cinnamaldehyde, citronellol and terpineol on Escherichia coli biofilm control as assessed by culture-dependent and -independent methods
    Authors:
    Magdalena A. Olszewska, Astrid Gędas, Manuel Simões
    Academic press:
    Food Control (rok: 2020, tom: -, strony: -), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Submitted
  4. Fluorescencyjna hybrydyzacja in situ w identyfikacji i ocenie aktywności fizjologicznej Lactobacillus spp. w soku z jagód goji
    Authors:
    Aleksandra M. Kocot, Monika S. Mruk, Magdalena A. Olszewska
    Academic press:
    Żywność-Nauka Technologia Jakość (rok: 2017, tom: 111(2), strony: 106-119), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Status:
    Published
    DOI:
    10.15193/zntj/2017/111/189 - link to the publication
  5. Mixed species biofilms of Lactobacillus plantarum and Listeria innocua show facilitated entrance to the VBNC state during chlorine-induced stress
    Authors:
    Magdalena A. Olszewska, Ireneusz Białobrzewski
    Academic press:
    JOURNAL OF FOOD SAFETY (rok: 2019, tom: 39, strony: e12651), Wydawca: WILEY
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1111/jfs.12651 - link to the publication
  1. Physiological functions of Lactobacillus sp. biofilm cells growing on glass surface
    Authors:
    Magdalena Olszewska, Aleksandra Kocot
    Conference:
    10th Baltic Conference on Food Science and Technology Future Food: Innovations, Science and Technology" FoodBalt – 2015 (rok: 2015, ), Wydawca: Department of Food Science and Technology, Kaunas University of Technology Competence Center of Food Science and Technology, Kaunas University of Technology
    Data:
    konferencja 21-22.05.2015
    Status:
    Published
  2. Wpływ obniżonego pH na przeżywalność pałeczek z rodzaju Lactobacillus występujących w formie planktonu i biofilmu
    Authors:
    Aleksandra Kocot, Magdalena Olszewska, Izabela Nosek
    Conference:
    XXVIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów: Mikrobiologia - nowe wyzwania, nowe możliwości (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Mikrobiologów
    Data:
    konferencja 25-27.09.2016
    Status:
    Published
  3. Cytometryczna ocena fizjologii pałeczek fermentacji mlekowej wyizolowanych z żywności i występujących w biofilmie
    Authors:
    Magdalena Olszewska, Anna Nynca, Aleksandra Kocot
    Conference:
    XXVIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów: Mikrobiologia - nowe wyzwania, nawe możliwości (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Mikrobiologów
    Data:
    konferencja 25-27.09.2016
    Status:
    Published
  4. Stress resistance of biofilm and planktonic cells of Lactobacillus spp.
    Authors:
    Magdalena A. Olszewska, Aleksandra A. Kocot, Anna Nynca
    Conference:
    FEMS 2017-7th Congress of European Microbiologists (rok: 2017, ), Wydawca: FEMS 2017-7th Congress of European Microbiologists
    Data:
    konferencja 9-13.07.2017
    Status:
    Published
  5. Biofilm cell functions of Lactobacilli under nutrient-limited conditions
    Authors:
    Aleksandra Kocot, Magdalena Olszewska
    Conference:
    10th Baltic Conference on Food Science and Technology Future Food: Innovations, Science and Technology" FoodBalt – 2015 (rok: 2015, ), Wydawca: Department of Food Science and Technology, Kaunas University of Technology Competence Center of Food Science and Technology, Kaunas University of Technology
    Data:
    konferencja 21-22.05.2015
    Status:
    Published
  1. BIOFILM FORMATION AND RESISTANCE
    Authors:
    Astrid Gędas, Magdalena A. Olszewska
    Book:
    Simoes - Recent Trends in Biofilm Science and Technology (rok: 2020, tom: -, strony: -), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Accepted for publication