Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

The effect of pasteurization, high-pressure in subzero temperature and microwave heating on the nutrition and biological value and microbiological quality of human milk.

2013/09/B/NZ9/01779

Keywords:

human milk pasteurization high pressure microwave nutrition value biological value

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr Dorota Martysiak-Żurowska 

Number of co-investigators in the project: 10

Call: OPUS 5 - announced on 2013-03-15

Amount awarded: 768 510 PLN

Project start date (Y-m-d): 2014-02-24

Project end date (Y-m-d): 2017-04-23

Project duration:: 38 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Zestaw do automatycznego miareczkowania TITRONIC 500 moduł II.
  2. Mikrowirówka laboratoryjna z chłodzeniem z wirnikiem kątowym i wirnikiem uchylnym (33 000 PLN)
  3. Suszarka BINDER FD 53/E2 o poj. 53L z wymuszonym obiegiem powietrza.
  4. Inkubator Binder K53 z chłodzeniem (20 000 PLN)
  5. Automatyczny czytnik płytek Infinite M200 PRO firmy TECAN (125 800 PLN)
  6. Pasteryzator mikrofalowy przeznaczony do utrwalania małych objętości cieczy Enbiotechnology (20 000 PLN)
  7. Zamrażarka MDF-U3386S (38 400 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (4)
  • Articles in post-conference publications (5)
  1. The effect of UV-C irradiation on lipids and selected biologically active compounds in human milk
    Authors:
    Martysiak-Żurowska D., Puta M., Kotarska J., Cybula K., Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I.
    Academic press:
    International Dairy Journal (rok: 2017, tom: 66, strony: 42-48), Wydawca: Elsevier Science
    Status:
    Published
  2. The effect of convective heating and microwave heating on antioxidant enzymes in pooled mature human milk
    Authors:
    Martysiak-Żurowska D., Puta M., Kiełbratowska B.
    Academic press:
    International Dairy Journal , Wydawca: Elsevier Science
    Status:
    Submitted
  3. The effect of high pressure and sub-zero temperature on total antioxidant capacity and the content of vitamin C, fatty acids and secondary products of lipid oxidation in human milk.
    Authors:
    Dorota Martysiak-Żurowska, Małgorzata Puta, Natalia Barczak, Joanna Dąbrowska, Edyta Malinowska-Pańczyk, Bogumiła Kiełbratowska, Ilona Kołodziejska
    Academic press:
    Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (rok: 2017, tom: 67, strony: 117-122), Wydawca: Polish Academy Sciences
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1515/pjfns-2016-0011 - link to the publication
  4. New microwave equipment to pasteurization of human milk
    Authors:
    Malinowska-Pańczyk E., Królik K., Skorupska K., Puta M., Martysiak-Żurowska D., Kielbratowska B.
    Academic press:
    Innovative Food Science and Emerging Technologies (rok: 2017, ), Wydawca: Elsevier Science
    Status:
    Accepted for publication
    DOI:
    10.1016/j.ifset.2018.11.005 - link to the publication
  1. Wpływ różnych metod utrwalania na lizozym w mleku kobiecym.
    Authors:
    Małgorzata Puta, Dorota Martysiak-Żurowska, Edyta Malinowska-Pańczyk, Ilona Kołodziejska, Milena Strzała, Natalia Sałata
    Conference:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk ŻYWNOŚĆ - ZDROWIE - PRZYSZŁOŚĆ (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26.06.2015
    Status:
    Published
  2. Wpływ wysokiego ciśnienia na przeżywalność bakterii w mleku kobiecym
    Authors:
    Edyta Malinowska-Pańczyk, Małgorzata Puta, Ewa Szpunt, Stefania Stankiewicz, Dorota Martysiak-Żurowska, Ilona Kołodziejska
    Conference:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk ŻYWNOŚĆ - ZDROWIE - PRZYSZŁOŚĆ (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26.06.2015
    Status:
    Published
  3. Porównanie efektywności inaktywacji drobnoustrojów w mleku kobiecym przy użyciu pasteryzacji długotrwałej- niskotemperaturowej (Holdera) i ogrzewania mikrofalowego
    Authors:
    Małgorzata Puta, Edyta Malinowska-Pańczyk, Dorota Martysiak-Żurowska, Karolina Białousz, Ilona Kołodziejska
    Conference:
    XI Konferencja Naukowa z cyklu Żywność XXI wieku: Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19.09.2014
    Status:
    Published
  4. The effect of long-time low temperature pasteurization (LTLT), microwave heating, UVC light and ultrasound exposure on the total antioxidant capacity and content of vitamin C of human milk.
    Authors:
    Martysiak-Żurowska Dorota, Malgorzata Puta, Aleksandra Wesołowska, Bogumiła Kielbratowska, Ilona Kołodziejska
    Conference:
    International Human Milk Bank Conference – Poster Abstracts Making Donor Breastmilk Go Further (rok: 2014, ), Wydawca: Brunel University London
    Data:
    konferencja 02-03.10.2014
    Status:
    Published
  5. Wpływ pasteryzacji długotrwałej- niskotemperaturowej (LTLT), ogrzewania mikrofalowego oraz działania promieniowania UV-C i fal ultradźwiękowych na wybrane składniki mleka kobiecego.
    Authors:
    Dorota Martysiak-Żurowska, Marta Drab, Joanna Mieńkowska, Aleksandra Marchwińska, Małgorzata Puta, Edyta Malinowska-Pańczyk, Ilona Kołodziejska
    Conference:
    XI Konferencja Naukowa z cyklu Żywność XXI wieku: Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19.09.2014
    Status:
    Published