Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Normal021falsefalsefalseMicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:Standardowy;mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:10.0pt;font-family:"Times New Roman";mso-ansi-language:#0400;mso-fareast-language:#0400;mso-bidi-language:#0400;}Research on the bioavailability for selected minerals under in vitro and in vivo condition from gluten-free bread enriched with natural additives of the different origin

2011/01/B/NZ9/00130

Keywords:

bioavailability gluten-free bread mineral elements in vitro in vivo rats

Descriptors:

  • NZ9_7:
  • NZ5_9:

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr hab. Julita Katarzyna Reguła 

Number of co-investigators in the project: 7

Call: OPUS 1 - announced on 2011-03-15

Amount awarded: 360 000 PLN

Project start date (Y-m-d): 2011-12-12

Project end date (Y-m-d): 2014-12-11

Project duration:: 36 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (6)
  • Articles in post-conference publications (5)
  1. Wartość odżywcza oraz indeks glikemiczny produktów zbożowych z dodatkiem suszu boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus)
    Authors:
    Julita Reguła, Anna Gramza-Michałowska
    Academic press:
    ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość (rok: 2013, tom: 5 (90), strony: 119 – 128), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków
    Status:
    Published
  2. Effects of gluten free-breads on antioxidant status of rat serum
    Authors:
    Michał Świeca, Julita Reguła, Joanna Suliburska, Urszula Złotek, Urszula Gawlik-Dziki
    Academic press:
    Food Chemistry (rok: 2014, tom: -, strony: -), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Submitted
  3. Evaluation of the content and the potential bioavailability of minerals from gluten-free products
    Authors:
    Suliburska J., Krejpcio Z., Reguła J., Grochowicz A.
    Academic press:
    Acta Sci.Pol., Technol. Aliment. (rok: 2013, tom: 12 (1), strony: 75-80), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Published
  4. Częstość spożycia produktów spożywczych przez osoby chore na celiakię stosujące dietę bezglutenową
    Authors:
    Julita Reguła, Angelika Śmidowicz
    Academic press:
    Nauka Przyr. Technol (rok: 2014, tom: 8(2), strony: #22), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Published
  5. Iron bioavailability from cereal products enriched with Pleurotus ostreatus mushrooms in rats with induced anaemia
    Authors:
    Reguła Julita, Krejpcio Zbigniew, Staniek Halina
    Academic press:
    Annals of Agricultural and Environmental Medicine (rok: 2014, tom: -, strony: -), Wydawca: Instytut Medycyny Wsi
    Status:
    Submitted
  6. Share of dietary supplements in nutrition of coeliac disease patients
    Authors:
    Julita Reguła, Angelika Śmidowicz
    Academic press:
    Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. (rok: 2014, tom: 13(3), strony: 301-307), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Published
  1. Ocena zwyczajów żywieniowych i częstotliwości spożycia produktów spożywczych przez kobiety chore na celiakię stosujące dietę bezglutenową
    Authors:
    Julita Reguła, Angelika Śmidowicz
    Conference:
    XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne - Bromatologia dla społeczeństwa XXI (rok: 2014, ), Wydawca: Uniwersytet Jagielloński
    Data:
    konferencja Kraków 10-12 września
    Status:
    Published
  2. EVALUATION OF THE CONTENT AND THE POTENTIAL BIOAVAILABILITY OF MINERALS FROM GLUTEN-FREE BREADS
    Authors:
    Joanna Suliburska, Julita Regula, Anna Gramza- Michałowska, Zenon Kędzior
    Conference:
    8th Asia Pacific Conference on Clinical Nutrition (rok: 2013, ), Wydawca: APCCN2013
    Data:
    konferencja 9-12 czerwiec
    Status:
    Published
  3. INTAKE OF VITAMIN AND MINERAL SUPPLEMENTS IN PEOPLE WITH CELIAC DISEASE
    Authors:
    Julita Regula, Joanna Suliburska, Anna Gramza- Michałowska
    Conference:
    8th Asia Pacific Conference on Clinical Nutrition (rok: 2013, ), Wydawca: APCCN2013
    Data:
    konferencja 9-12 czerwiec
    Status:
    Published
  4. The potential bioavailability of calcium from gluten-free breads with additive powdered milk
    Authors:
    Julita Regula, Joanna Suliburska, Zenon Kedzior, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    7th International Congress "Flour-Bread '13" and the 9th Croatian Congress of Cereal Technologists "Brašno-Kruh '13 (rok: 2013, ), Wydawca: University of Osijek
    Data:
    konferencja October 16-18
    Status:
    Published
  5. Diet-induced iron deficiency anemia in rats – in vivo model
    Authors:
    J. Reguła, J. Suliburska, E. Król and Z. Krejpcio
    Conference:
    9th World Congress on Alternatives and Animal Use in the Life Sciences (rok: 2014, ), Wydawca: Springer
    Data:
    konferencja 24-28 August
    Status:
    Published