Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie wpływu białka i błonnika na strawność lipidów w emulsjach typu olej-woda za pomocą modelu in vitro

2022/47/I/NZ9/02893

Słowa kluczowe:

trawienie emulsja tłuszcze białko błonnik

Deskryptory:

  • NZ9_007: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Mirosław Marek Kasprzak 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 24 (LAP) - ogłoszony 2022-07-15

Przyznana kwota: 1 955 470 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2023-09-19

Zakończenie projektu: 2027-09-18

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Controlled lipid digestion in the development of functional and personalized foods for a tailored delivery of dietary fats
    Autorzy:
    Kupikowska-Stobba, B., Niu, H., Klojdová, I., Agregán, R., Lorenzo, J.M., Kasprzak, M. M.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2025, tom: 466, strony: 142151), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2024.142151 - link do publikacji
  2. Replacement of milk fat by rapeseed oil stabilised emulsion in commercial yogurt
    Autorzy:
    Mirosław M Kasprzak, Marek Sady, Joanna Kruk, Simona Bartkova, Immanuel Sanka, Ott Scheler, Ewelina Jamróz, Wiktor Berski, Sylwia Onacik-Gür, Rafał Szram, Charles Odilichukwu R Okpala, Joanna Tkaczewska, Marzena Zając, Jacek Domagała, Stanisław Ptasznik
    Czasopismo:
    PeerJ (rok: 2023, tom: 11:e16441, strony: 45680), Wydawca: PeerJ
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.7717/peerj.16441 - link do publikacji
  3. Critical Review of Techniques for Food Emulsion Characterization
    Autorzy:
    Barbara Kupikowska-Stobba, Jacek Domagała and Mirosław M. Kasprzak
    Czasopismo:
    Applied Sciences (rok: 2024, tom: 14, strony: 18264), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/app14031069 - link do publikacji
  4. Induced high viscosity-milkshake reduces energy intake at lunch without a substantial compromise in lipid digestion.
    Autorzy:
    Kasprzak, M. M., Pająk, P., Tullberg, C., Krystyjan, M., Lett, A.M., Hetherington, M.M.
    Czasopismo:
    Food Quality and Preference (rok: 2025, tom: 128, strony: 105476), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodqual.2025.105476 - link do publikacji