Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ obróbki wysokociśnieniowej na ekspresję antybiotykooporności oraz potencjał przenoszenia genów oporności na antybiotyki u szczepów z kultur starterowych

2021/41/N/NZ9/00675

Słowa kluczowe:

obróbka wysokociśnieniowa oporność na antybiotyki horyzontalny transfer genów kultury starterowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Urszula Zarzecka 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 20 - ogłoszony 2021-03-15

Przyznana kwota: 69 540 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-01-03

Zakończenie projektu: 2023-01-02

Planowany czas trwania projektu: 12 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Antibiotic Resistance Carriage Causes a Lower Survivability Due to Stress Associated with High-Pressure Treatment among Strains from Starter Cultures
    Autorzy:
    Urszula Zarzecka, Anna Zadernowska, Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Krystyna Wiśniewska, Monika Modzelewska-Kapituła
    Czasopismo:
    Animals (rok: 2022, tom: 12(11), strony: 1460), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ani12111460 - link do publikacji
  2. High pressure processing, acidic and osmotic stress increased resistance to aminoglycosides and tetracyclines and the frequency of gene transfer among strains from commercial starter and protective cultures
    Autorzy:
    Urszula Zarzecka, Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Arkadiusz Zakrzewski, Anna Zadernowska, Maria João Fraqueza
    Czasopismo:
    Food Microbiology (rok: 2022, tom: 107, strony: 104090), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.fm.2022.104090 - link do publikacji
  3. Effect of high pressure processing on changes in antibiotic resistance genes expression among strains from commercial starter cultures
    Autorzy:
    Urszula Zarzecka, Anna Zadernowska, Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Patryk Adamski
    Czasopismo:
    Food Microbiology (rok: 2022, tom: 110, strony: 104169), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.fm.2022.104169 - link do publikacji