Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Nowe rozwiązanie metodyczne do analizy w czasie rzeczywistym wtórnych produktów utleniania olejów jadalnych wykorzystywanych podczas smażenia żywności

2018/31/N/NZ9/02404

Słowa kluczowe:

kontrola żywności bezpieczeństwo żywności utlenianie tłuszczów lotne związki monitoring w czasie rzeczywistym spektrometr mas reakcji przeniesienia protonu

Deskryptory:

  • ST4_6: Chemia analityczna
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • ST4_8: Metody instrumentalne w chemii

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Tomasz Majchrzak 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 16 - ogłoszony 2018-09-14

Przyznana kwota: 139 510 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-07-26

Zakończenie projektu: 2021-07-25

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Stanowisko pomiarowe do pobierania i dostarczania oparów olejowych do urządzenia pomiarowego.

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Release Kinetics Studies of Early-Stage Volatile Secondary Oxidation Products of Rapeseed Oil Emitted during the Deep-Frying Process IF: 3,267
    Autorzy:
    Tomasz Majchrzak, Andrzej Wasik
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 26, strony: 1006), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26041006 - link do publikacji
  2. On-line assessment of oil quality during deep frying using an electronic nose and proton transfer reaction mass spectrometry IF: 4,258
    Autorzy:
    Tomasz Majchrzak, Wojciech Wojnowski, Agnieszka Głowacz-Różyńska, Andrzej Wasik
    Czasopismo:
    Food Control (rok: 2021, tom: 121, strony: 107659), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodcont.2020.107659 - link do publikacji