Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zbadanie udziału glikozydów cjanogennych w odpowiedzi lnu na infekcję Fusarium. Ocena współdziałania dróg metabolizmu drugorzędowego w odpowiedzi roślin na infekcję patogenną.

2017/25/B/NZ9/01060

Słowa kluczowe:

glikozydy cjanogenne Fusarium len uodpornienie roślin

Deskryptory:

  • NZ9_9: Biotechnologia środowiskowa
  • NZ1_1: Biologia molekularna
  • NZ2_2: Genomika, transkryptomika i epigenomika

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Magdalena Żuk 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: OPUS 13 - ogłoszony 2017-03-15

Przyznana kwota: 1 399 160 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-01-01

Zakończenie projektu: 2022-07-11

Planowany czas trwania projektu: 54 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Laptop wraz z oprogramowaniem.
  2. Wysokosprawny chromatograf cieczowy typu UPLC z detektorem diodowym. Za kwotę 350 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Metabolism of the Cyanogenic Glucosides in Developing Flax: Metabolic Analysis, and Expression Pattern of Genes
    Autorzy:
    Magdalena Zuk, Katarzyna Pelc, Jakub Szperlik, Agnieszka Sawula, Jan Szopa.
    Czasopismo:
    Metabolites (rok: 2020, tom: 10(7), strony: 288), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/metabo10070288 - link do publikacji
  2. Linseed Silesia, Diverse Crops for Diverse Diets. New Solutions to Increase Dietary Lipids in Crop Species
    Autorzy:
    Zuk, M.; Szperlik, J.; Szopa, J.
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2021, tom: 10(11), strony: 2675), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods10112675 - link do publikacji