Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ budowy molekularnej produktów depolimeryzacji skrobi, otrzymywanych w warunkach kontrolowanego ogrzewania mikrofalowego, na ich oporność na trawienie enzymatyczne

2017/25/N/NZ9/02564

Słowa kluczowe:

błonnik pokarmowy skrobia ziemniaczana dekstrynizacja oporność na trawienie enzymatyczne ogrzewanie mikrofalowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie, Wydział Matematyczno-Przyrodniczy

woj. śląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Kamila Kapuśniak 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 13 - ogłoszony 2017-03-15

Przyznana kwota: 118 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-01-10

Zakończenie projektu: 2022-01-09

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Effect of Continuous and Discontinuous Microwave-Assisted Heating on Starch-Derived Dietary Fiber Production
    Autorzy:
    Kamila Kapusniak, Karolina Lubas, Malwina Wojcik, Justyna Rosicka-Kaczmarek, Volodymyr Pavlyuk, Karolina Kluziak, Idalina Gonçalves, Joana Lopes, Manuel A. Coimbra, Janusz Kapusniak
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 26(18), strony: 5619), Wydawca: Mdpi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26185619 - link do publikacji
  2. Assessment of physicochemical and thermal properties of soluble dextrin fiber from potato starch for use in fruit mousses
    Autorzy:
    Kamila Kapusniak (Jochym) Malwina Wojcik Karolina Wrobel Justyna Rosicka‐Kaczmarek Janusz Kapusniak
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture , Wydawca: Wiley Online Library
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.1002/jsfa.11048 - link do publikacji
  3. The enrichment of fruit mousses with novel soluble dextrin fiber as a way to increase dietary fiber content in food
    Autorzy:
    Kamila Kapusniak, Malwina Wojcik, Karolina Wrobel, Justyna Rosicka- Kaczmarek, Janusz Kapusniak
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids , Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona