Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Poszukiwanie wysokiej aktywności biologicznej nasion roślin strączkowych w oparciu o różne poziomy modelowana molekularnego

2016/21/B/NZ9/00898

Słowa kluczowe:

izoflawony izotermiczna kalorymetria miareczkowa modelowanie molekularne linie komórkowe wysoka bioaktywność

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Grażyna Budryn 

Liczba wykonawców projektu: 10

Konkurs: OPUS 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 451 880 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-01-23

Zakończenie projektu: 2020-01-22

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  1. Binding of red clover isoflavones to actin as a potential mechanism of anti-metastatic activity Restricting the migration of cancer cells IF: 3,098
    Autorzy:
    Budryn, G., Grzelczyk J. Pérez-Sánchez, H.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2018, tom: 23, strony: 2471), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules2310247 - link do publikacji
  2. Lactic acid fermentation of legume seed sprouts as a method of increasing the content of isoflavones and reducing microbial contamination IF: 4,946
    Autorzy:
    Budryn, G., Klewicka, E., Grzelczyk, J., Gałązka-Czarnecka, I., Mostowski, R.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2019, tom: 285, strony: 478-484), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2019.01.178 - link do publikacji
  3. Cicer arietinum L. sprouts' influence on mineralization of saos-2 and migration of MCF-7 cells IF: 4,411
    Autorzy:
    Zakłos-Szyda M., Gałązka-Czarnecka I., Grzelczyk J., Budryn G.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2020, tom: 25, strony: 4490), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules25194490 - link do publikacji
  4. Evaluation of estrogenic activity of red clover (Trifolium pratense L.) sprouts cultivated under different conditions by content of isoflavones, calorimetric study and molecular modelling IF: 4,529
    Autorzy:
    Budryn G., Gałązka-Czarnecka I., Brzozowska E., Grzelczyk J., Mostowski R., Żyżelewicz D., Cerón-Carrasco J.P., Pérez-Sánchez H.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 245, strony: 324-326), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  5. Evaluation of isoflavones as bone resorption inhibitors upon interactions with receptor activator of nuclear factor-kB ligand (RANKL) IF: 3,06
    Autorzy:
    Zakłos-Szyda, M., Budryn, G., Grzelczyk, J., Pérez-Sánchez, H., Żyżelewicz, D.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2020, tom: 25, strony: 206), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules25010206 - link do publikacji
  6. The effects of Trifolium pratense L. sprouts' phenolic compounds on cell growth and migration of MDA-MB-231, MCF-7 and HUVEC cells IF: 4,171
    Autorzy:
    Zakłos-Szyda, M., Budryn G.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2020, tom: 12, strony: 257), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu12010257 - link do publikacji