Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Unikatowe bakterie octowe Asaia sp. - profile fizjologiczne, metaboliczne oraz zdolności do tworzenia biofilmów w zależności od czynników środowiskowych oraz związków bioaktywnych.

2015/17/N/NZ9/03635

Słowa kluczowe:

Asaia sp. czynniki abiotyczne zdolności adhezyjne i agregacyjne

Deskryptory:

  • NZ9_8: Mikrobiologia środowiskowa
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne
  • NZ8_4: Różnorodność biologiczna

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Hubert Antolak 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 150 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-02-08

Zakończenie projektu: 2019-02-07

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (5)
  1. Black currant (Ribes nigrum L.) and bilberry (Vaccinium myrtillus L.) fruit juices inhibit adhesion of Asaia spp.
    Autorzy:
    Hubert Antolak, Agata Czyżowska, Dorota Kręgiel
    Czasopismo:
    BioMed Research International (rok: 2016, tom: 2016, strony: brak), Wydawca: Hindawi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1155/2016/3671306 - link do publikacji
  2. Volatile compounds associated with growth of Asaia bogorensis and Asaia lannensis-unusual spoilage bacteria of functional beverages
    Autorzy:
    Hubert Antolak, Henryk Jeleń, Anna Otlewska, Dorota Kręgiel
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2019, tom: 121, strony: 379-386), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodres.2019.03.054 - link do publikacji
  3. Activity of Mentha piperita L. ethanol extract against acetic acid bacteria Asaia spp.
    Autorzy:
    Hubert Antolak, Agata Czyżowska, Dorota Kręgiel
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2018, tom: 7(10), strony: 171), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods7100171 - link do publikacji
  4. Quillaja saponaria Saponins with Potential to Enhance the Effectiveness of Disinfection Processes in the Beverage Industry
    Autorzy:
    Hubert Antolak, Urszula Mizerska, Joanna Berłowska, Anna Otlewska, Dorota Kręgiel
    Czasopismo:
    Applied Sciences (rok: 2018, tom: 8, strony: 368), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/app8030368 - link do publikacji
  5. Antibacterial and antiadhesive activities of extracts from edible plants against soft drink spoilage by Asaia spp.
    Autorzy:
    Hubert Antolak, Agata Czyżowska, Dorota Kręgiel
    Czasopismo:
    Journal of Food Protection (rok: 2017, tom: 80 (1), strony: 25-34), Wydawca: International Association for Food Protection
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.4315/0362-028X.JFP-16-134 - link do publikacji
  6. Anti-adhesion activity of mint (Mentha piperita L.) leaves extract against beverage spoilage bacteria Asaia spp.
    Autorzy:
    Hubert Antolak, Agata Czyżowska, Dorota Kręgiel
    Czasopismo:
    Biotechnology and Food Science (rok: 2016, tom: 2, strony: 119-127), Wydawca: Faculty of Biotechnology and Food Sciences
    Status:
    Opublikowana
  7. Identification of Carotenoids and Isoprenoid Quinones from Asaia lannensis and Asaia bogorensis
    Autorzy:
    Hubert Antolak, Joanna Oracz, Anna Otlewska, Dorota Żyżelewicz, Dorota Kręgiel
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2017, tom: 22, strony: 1608), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules22101608 - link do publikacji
  1. Przeżywalność bakterii Asaia sp. w obecności środków deynfekcyjncych
    Autorzy:
    Nina Felcenloben, Hubert Antolak, Dorota Kręgiel
    Konferencja:
    VII Sesja Magistrantów i Doktorantów Łódzkiego Środowiska Chemików (rok: 2016, ), Wydawca: Politechnika Łódzka
    Data:
    konferencja 21.06.2016
    Status:
    Opublikowana
  2. Aktywność ekstraktów roślin leczniczych w stosunku do bakterii Asaia sp.
    Autorzy:
    Hubert Antolak, Agata Czyżowska, Dorota Kręgiel
    Konferencja:
    7 konferencja chromatograficzna (rok: 2016, ), Wydawca: Politechnika Łódzka
    Data:
    konferencja 11-13 maja 2016
    Status:
    Opublikowana
  3. Ocena właściwości adhezyjnych Asaia sp. w obecności soków owocowych
    Autorzy:
    Roksana Żurawska, Hubert Antolak, Dorota Kręgiel
    Konferencja:
    VII Sesja Magistrantów i Doktorantów Łódzkiego Środowiska Chemików (rok: 2016, ), Wydawca: Politechnika Łódzka
    Data:
    konferencja 21.06.2016
    Status:
    Opublikowana
  4. Saponiny Quillaja saponaria zwiększające efektywność dezynfektantów
    Autorzy:
    Hubert Antolak, Magda Falih, Joanna Berłowska, Dorota Kręgiel
    Konferencja:
    90 lat Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów. PTM wczoraj-dziś-jutro (rok: 2017, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Mikrobiologów
    Data:
    konferencja 22-23 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  5. Saponiny - naturalny środek wspomagający działanie dezynfektantów
    Autorzy:
    Hubert Antolak, Magda Falih, Dorota Kręgiel
    Konferencja:
    Seminarium Naukowe. Dezynfekcja – od pomysłu do aplikacji (rok: 2017, ), Wydawca: Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
    Data:
    konferencja 22 czerwca
    Status:
    Opublikowana