Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ niekonwencjonalnych metod obróbki wstępnej na kinetykę procesu hybrydowego odwadniania oraz zmiany właściwości fizycznych i chemicznych owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon)

2015/17/B/NZ9/03601

Słowa kluczowe:

żurawina wielkoowocowa,obróbka wstępna suszenie hybrydowe odwadnianie osmotyczne suszenie mikrofalowo-próżniowe właściwości fizyczne i chemiczne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk Technicznych

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Magdalena Zielińska 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 379 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-01-27

Zakończenie projektu: 2019-04-26

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Suszarka próżniowa. Za kwotę 11 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (14)
  1. Effect of microwave-vacuum, ultrasonication, and freezing on mass transfer kinetics and diffusivity during osmotic dehydration of cranberries IF: 2,219
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Marek Markowski
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2018, tom: 36(10), strony: 1158-1169), Wydawca: Taylor & Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2017.1390476 - link do publikacji
  2. Effects of freezing and hot air drying on the physical, morphological and thermal properties of cranberries (Vaccinium macrocarpon) IF: 2,744
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Ewa Ropelewska, Piotr Zapotoczny
    Czasopismo:
    Food and Bioproducts Processing (rok: 2018, tom: 110, strony: 40-49), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.fbp.2018.04.006 - link do publikacji
  3. Evaluation of Storage Stability of Dried Cranberry Powders based on the Moisture Sorption Isotherms and Glass Transition Temperatures IF: 2,307
    Autorzy:
    Izabela Staniszewska, Łukasz Dzadz, Hong Wei Xiao, Magdalena Zielińska
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2020, tom: -, strony: -), Wydawca: Taylor and Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2020.1771362 - link do publikacji
  4. The effect of freezing on the hot air and microwave vacuum drying kinetics and texture of whole cranberries IF: 2,219
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Marek Markowski, Danuta Zielinska
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2019, tom: -, strony: -), Wydawca: Taylor & Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2018.1543317 - link do publikacji
  5. Review of recent applications and research progress in hybrid and combined microwave–assisted drying of food products: material properties IF: 6,015
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Ewa Ropelewska, Arun S. Mujumdar, Chung Lim Law
    Czasopismo:
    Critical Reviews in Food Science and Nutrition (rok: 2019, tom: -, strony: -), Wydawca: Taylor and Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10408398.2019.1632788 - link do publikacji
  6. Combined Hot Air and Microwave-Vacuum Drying of Cranberries: Effects of Pretreatments and Pulsed Vacuum Osmotic Dehydration on Drying Kinetics and Physicochemical Properties IF: 3,032
    Autorzy:
    Zi-Liang Liu, Izabela Staniszewska, Danuta Zielinska, Yu-Hao Zhou, Konrad W. Nowak, Hong-Wei Xiao, Zhongli Pan, Magdalena Zielinska
    Czasopismo:
    Food and Bioprocess Technology (rok: 2020, ), Wydawca: Springer
    Status:
    Złożona
  7. Effects of freezing, convective and microwave-vacuum drying on the content of bioactive compounds and color of cranberries IF: 3,129
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Danuta Zielinska
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2019, tom: 104, strony: 202-209), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2019.01.041 - link do publikacji
  8. The Effect of Microwave-Vacuum Pretreatment on the Drying Kinetics, Color and the Content of Bioactive Compounds in Osmo-Microwave-Vacuum Dried Cranberries (Vaccinium macrocarpon) IF: 2,576
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Danuta Zielinska, Marek Markowski
    Czasopismo:
    Food and Bioprocess Technology (rok: 2018, tom: 11, strony: 585-602), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11947-017-2034-9 - link do publikacji
  9. The effect of ultrasound and freezing/thawing treatment on the physical properties of blueberries IF: 0,786
    Autorzy:
    Konrad W. Nowak , Magdalena Zielinska, Katarzyna M. Waszkielis
    Czasopismo:
    Food Science and Biotechnology (rok: 2018, tom: -, strony: 44570), Wydawca: Sage Publications
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s10068-018-0528-5 - link do publikacji
  10. Thermal properties of fresh and dried cranberry (Vacciniummacrocarpon) fruits determined by differential scanningcalorimetry and thermogravimetric analysis IF: 1,955
    Autorzy:
    Ewa Ropelewska
    Czasopismo:
    Journal of Food Process Engineering (rok: 2019, tom: -, strony: 44569), Wydawca: -
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jfpe.13061 - link do publikacji
  11. Combined hot air and microwave-vacuum drying of cranberries subjected to different pretreatments IF: 1,849
    Autorzy:
    Yuhao Zhou, Izabela Staniszewska, Zi-Liang Liu, Danuta Zielinska, Hong-Wei Xiao, Zhongli Pan, Magdalena Zielinska
    Czasopismo:
    Journal of Food Science and Technology (rok: 2020, ), Wydawca: Wiley
    Status:
    Złożona
  12. Thermophysical properties of raw, hot-air and microwave-vacuum dried cranberry fruits (Vaccinium macrocarpon) IF: 2,416
    Autorzy:
    Magdalena Zielinska, Ewa Ropelewska, Marek Markowski
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2017, tom: 85, strony: 204-211), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2017.07.016 - link do publikacji
  13. Microwave-assisted hot air convective drying of whole cranberries subjected to various initial treatments IF: 3,714
    Autorzy:
    Izabela Staniszewska, Zi-Liang Liu, Yuhao Zhou, Danuta Zielinska, Hong-Wei Xiao , Zhongli Pan, Magdalena Zielinska
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2020, ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  14. Application of Sonication and Freezing as Initial Treatments before Microwave-Vacuum Drying of Cranberries
    Autorzy:
    Izabela Staniszewska, Szymon Staszynski, Magdalena Zielinska
    Czasopismo:
    Technical Sciences (rok: 2019, tom: 22(2), strony: 151-167), Wydawca: UWM Olsztyn
    Status:
    Opublikowana