Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Szereg Mocy Przeciwutleniającej jako narzedzie pozwalajace na racjonalne projektowanie i ocenę właściwości prozdrowotnych żywności funkcjonalnej zawierającej przeciwutleniające związki fitochemiczne.

2014/14/A/ST4/00640

Słowa kluczowe:

potencjał redoks fitozwiązki stres oksydacyjny chemoprewencja

Deskryptory:

  • ST4_1: Chemia fizyczna
  • ST4_6: Chemia analityczna
  • ST1_19: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

ST4 - Chemia analityczna i fizyczna: chemia analityczna, metody teoretyczne w chemii, chemia fizyczna/fizyka chemiczna, m.in.:

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Piotr Konieczka 

Liczba wykonawców projektu: 15

Konkurs: MAESTRO 6 - ogłoszony 2014-06-16

Przyznana kwota: 2 900 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-05-27

Czas trwania projektu: 60 miesięcy

Status projektu: Projekt w realizacji

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (17)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (27)
  1. Antioxidant properties of catechins: Comparison with other antioxidants IF: 4,529
    Autorzy:
    M Grzesik, K Naparło, G. Bartosz, I. Sadowska-Bartosz
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 241, strony: 480-492), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2017.08.117 - link do publikacji
  2. Antioxidant properties of ferrous flavanol mixtures IF: 4,529
    Autorzy:
    M. Grzesik, G. Bartosz, A. Dziedzic, D. Narog, J. Namiesnik, I. Sadowska-Bartosza
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 268, strony: 567-576), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2018.06.076 - link do publikacji
  3. State of the art and prospects of methods for determination of lipophilicity of chemical compounds IF: 7,034
    Autorzy:
    D. Kempinska , T. Chmiel , A. Kot-Wasik, A. Mroz, Z. Mazerska, J. Namisnik
    Czasopismo:
    Trends in Analytical Chemistry (rok: 2019, tom: 113, strony: 54-73), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.trac.2019.01.011 - link do publikacji
  4. Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości bioaktywnych fitozwiązków żurawiny IF: ,795
    Autorzy:
    M. Baranowska, A. Bartoszek
    Czasopismo:
    Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (rok: 2016, tom: 70, strony: 1460-1468), Wydawca: Index Copernicus International, Warszawa
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.5604/17322693.1227896 - link do publikacji
  5. Human serum interactions with phenolic and aroma substances of Kaffir (Citrus hystrix) and Key lime (Citrus aurantifolia) juices IF: 2,732
    Autorzy:
    R. Beema Shafreen, M. Lubinska-Szczygeł, A. Różańska, T. Dymerski, J. Namieśnik, E. Katrich, S. Gorinstein
    Czasopismo:
    Journal of Luminescence (rok: 2018, tom: 201, strony: 115-122), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.jlumin.2018.04.010 - link do publikacji
  6. Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających fitozwiązków w systemach komórkowych z wykorzystaniem zjawiska fluorescencji/luminescencji IF: ,69
    Autorzy:
    I. Koss-Mikołajczyk, M. Baranowska, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Czasopismo:
    Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (rok: 2017, tom: 71, strony: 602-617), Wydawca: Index Copernicus International, Warszawa
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
  7. The relationship between standard reduction potentials of catechins and biological activities involved in redox control IF: 7,126
    Autorzy:
    M. Baranowskaa, K. Suliborska, W. Chrzanowski, B. Kusznierewicz, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Czasopismo:
    Redox Biology (rok: 2018, tom: 17, strony: 355-366), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.redox.2018.05.005 - link do publikacji
  8. Dietary antioxidants as a source of hydrogen peroxide IF: 4,529
    Autorzy:
    M. Grzesik, G. Bartosz, I. Stefaniuk, M. Pichla, J. Namieśnik, I. Sadowska-Bartosz
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2019, tom: 278, strony: 692-699), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2018.11.109 - link do publikacji
  9. Prophylaxis of non-communicable diseases: Why fruits and vegetables may be better chemopreventive agents than dietary supplements based on isolated phytochemicals? IF: 2,412
    Autorzy:
    I. Koss-Mikolajczyk, M. Baranowska, V. Todorovic, A. Albinic, C.Sansone, P. Andreoletti, M. Cherkaoui-Malki, G. Lizard, D. Noonan, S, Sobajic, A. Bartoszek
    Czasopismo:
    Current Pharmaceutical Design (rok: 2019, tom: 25, strony: 43844), Wydawca: Benthem Science
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.2174/1381612825666190702093301! - link do publikacji
  10. Study of pH and temperature effect on lipophilicity of catecholcontaining antioxidants by reversed phase liquid chromatography IF: 2,746
    Autorzy:
    C. Numviyimana, T. Chmiel, A. Kot-Wasik, J. Namieśnik
    Czasopismo:
    Microchemical Journal (rok: 2019, tom: 145, strony: 380-387), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
  11. Assessment of lipophilicity indices derived from retention behavior of antioxidant compounds in RP-HPLC IF: 3,098
    Autorzy:
    I. Sima, A. Kot-Wasik, A. Wasik, J. Namieśnik, C. Sârbu
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2017, tom: 22 (4), strony: 550-559), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.3390/molecules22040550 - link do publikacji
  12. Modification of the deoxyribose test to detect strong iron binding IF: 1,159
    Autorzy:
    I. Sadowska-Bartosz, S. Galiniak, G. Bartosz
    Czasopismo:
    Acta Biochimica Polonica (rok: 2016, tom: 63, strony: 43834), Wydawca: Polish Biochemical Society and of the Committee of Biochemistry and Biophysics Polish Academy of Sciences
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.18388/abp.2016_1385 - link do publikacji
  13. Quality of limes juices based on the aroma and antioxidant properties IF: 3,667
    Autorzy:
    M. Lubinska-Szczygieł, A. Rozanska, J. Namiesnik, T. Dymerski , R. Beema Shafreen, M. Weisz, A. Ezra, S. Gorinstein
    Czasopismo:
    Food Control (rok: 2018, tom: 89, strony: 270-279), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.foodcont.2018.02.005 - link do publikacji
  14. The impact of lipophilicity on environmental processes, drug delivery and bioavailability of food components IF: 2,746
    Autorzy:
    T. Chmiel, A. Mieszkowska, D. Kempińska-Kupczyka, A. Kot-Wasik, J. Namieśnik, Z. Mazerska
    Czasopismo:
    Microchemical Journal (rok: 2019, tom: 146, strony: 393-406), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.microc.2019.01.030 - link do publikacji
  15. A novel analytical approach in the assessment of unprocessed Kaffir lime peel and pulp as potential raw materials for cosmetic applications IF: 3,849
    Autorzy:
    M. Lubinska-Szczygeł, A. Różańska, T. Dymerski, J. Namieśnik, E. Katrich, S. Gorinstein
    Czasopismo:
    Industrial Crops & Products (rok: 2018, tom: 120, strony: 313-231), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.indcrop.2018.04.036 - link do publikacji
  16. Interaction of human serum albumin with volatiles and polyphenols from some berries IF: 4,747
    Autorzy:
    R. B. Shafreen, T. Dymerski, J. Namieśnik, Z. Jastrzębski, S. Vearasilp, S. Gorinstein
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2017, tom: 72, strony: 297-303), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.foodhyd.2017.06.005 - link do publikacji
  17. Przegląd technik stosowanych do pomiaru potencjału redoks
    Autorzy:
    W. Chrzanowski, K. Suliborska
    Czasopismo:
    Analityka (rok: 2017, tom: 3, strony: 38-45), Wydawca: Wydawnictwo MALAMUT
    Status:
    Opublikowane
  1. Antioxidant Power Series - Verification of concept in cellular system for catechins
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, J. Namieśnik, W.Chrzanowski , A. Bartoszek
    Konferencja:
    Workshop NutriOx 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: University of Kaiserslautern
    Data:
    konferencja 21-23. 09. 2016
    Status:
    Opublikowane
  2. Antioxidant Power Series as a tool for rational design and assessment of health-promoting properties of functional foods based on antioxidant phytochemicals
    Autorzy:
    K. Suliborska, M. Baranowska, J. Namieśnik, W. Chrzanowski, A. Bartoszek
    Konferencja:
    The 1st International Conference on FOOD BIOACTIVES & HEALTH (rok: 2016, ), Wydawca: Institute of Food Research
    Data:
    konferencja 13-15. 09. 2016
    Status:
    Opublikowane
  3. Catechins and other flavonoids as protectors against undesired modifications of biomolecules
    Autorzy:
    M. Grzesik , K. Naparło, G. Bartosz , I. Sadowska-Bartosz
    Konferencja:
    Reactive Oxygen species and lipid Peroxidation in Human Health and Disease (rok: 2017, ), Wydawca: Free Radical Biology and Medicine, S. Zeler et al.
    Data:
    konferencja 14-15.09
    Status:
    Opublikowane
  4. Catechins as epigenetic modulators
    Autorzy:
    P. Jakubek, M. Baranowska, J. Rajić, M. Vidaković, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    Personalized nutrition in aging society: Redox control of major age-related diseases COST Action 16112 NutRedOx (rok: 2018, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 19-21.09
    Status:
    Opublikowane
  5. Determination of antioxidant activity of vitamin C by voltammetric methods
    Autorzy:
    K. Suliborska, Monika Baranowska , A. Bartoszek, W. Chrzanowski, J. Namieśnik
    Konferencja:
    Natural Products and the Hallmarks of Chronic Diseases—COST Action 16112, Luxembourg, (rok: 2019, ), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 25-27 marca 2019
    Status:
    Opublikowane
  6. The impact of redox active compounds belonging to different flavonoid groups on the antioxidant activity system of HT29 cells.
    Autorzy:
    Z. Koziara, M. Baranowska, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Personalized nutrition in aging society: Redox control of major age-related diseases COST Action 16112 NutRedOx (rok: 2018, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 19-21.09
    Status:
    Opublikowane
  7. Antioxidant Power Series - Verification of concept in cell-free system for catechins
    Autorzy:
    K. Suliborska, J. Namieśnik, W. Chrzanowski, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Workshop NutriOx 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: University of Kaiserslautern, Niemcy
    Data:
    konferencja 21-23. 09. 2016
    Status:
    Opublikowane
  8. Catechins as potential epigenetic modulators
    Autorzy:
    P. Jakubek, M. Baranowska, J. Rajić, M. Vidaković, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    3rd European Summer School on Nutrigenomics (rok: 2018, ), Wydawca: Karger
    Data:
    konferencja 25-29.06
    Status:
    Opublikowane
  9. Flavan-3-ols interaction with antioxidant defence system of cells
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    «Towards a Redox Healthy Aging» WGs Meeting of the NutRedOx COST Action CA16112 (rok: 2018, ), Wydawca: University of the Balearic Islands
    Data:
    konferencja 15-16.02
    Status:
    Opublikowane
  10. Optimization of headspace solid-phase microextraction for chromatographic determination of aroma-active monoterpenes in berries using experimental design and response surface methodology
    Autorzy:
    Chmiel T., Kupska M., Wardencki W., Górecki T., Namieśnik J
    Konferencja:
    20th International Symposium on Advances in Extraction Technologies (ExTech 2018) (rok: 2018, ), Wydawca: Iowa State University, USA
    Data:
    konferencja 19-22.06
    Status:
    Opublikowane
  11. Potentiometric titration as a reliable method of determination of standard reduction potentials of antioxidant compounds on the way to the Antioxidant Power Series
    Autorzy:
    K. Suliborska, M. Baranowska, A. Bartoszek, C. Jacob, J. Namieśnik, W. Chrzanowski
    Konferencja:
    The NutRedOx COST Action CA16112 & the 6th NutriOx Atelier 2017 (rok: 2017, ), Wydawca: Strasbourg, ECPM, University of Strasbourg, France
    Data:
    konferencja 27-29. 09. 2017
    Status:
    Opublikowane
  12. Zależność pomiędzy potencjałem redukcyjnym, a aktywnością przeciwutleniającą wyznaczaną w modelu komórkowym dla wybranych bioaktywnych fitozwiązków
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk "ŻYWNOŚĆ DLA PRZYSZŁOŚCI" (rok: 2017, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 4-5. 07. 2017
    Status:
    Opublikowane
  13. Antioxidant Power Series as a tool for rational design and assessment of health-promoting properties of functional foods based on antioxidant phytochemicals
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, J. Namieśnik, W. Chrzanowski, A. Bartoszek
    Konferencja:
    2nd European Summer School on Nutrigenomics, Camerino, Włochy (rok: 2016, ), Wydawca: Karger AG, Basel
    Data:
    konferencja 5-9. 09. 2016
    Status:
    Opublikowane
  14. Antioxidant Power Series first results on the way to "proof the concept"
    Autorzy:
    A. Bartoszek, K. Suliborska , M. Baranowska, I. Koss-Mikołajczyk, B. Kusznierewicz, W. Chrzanowski, J. Namieśnik
    Konferencja:
    Workshop NutriOx 2016 (rok: 2016, ), Wydawca: University of Kaiserslautern, Niemcy
    Data:
    konferencja 21-23. 09. 2016
    Status:
    Opublikowane
  15. The impact of flawan-3-ols on expression of genes related to oxidative stress and antioxidant defence
    Autorzy:
    M Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    The NutRedOx COST Action CA16112 & the 6th NutriOx Atelier 2017 (rok: 2017, ), Wydawca: Strasbourg, ECPM, University of Strasbourg, France
    Data:
    konferencja 27-29.09.2017
    Status:
    Opublikowane
  16. Wpływ temperatury na standardowy potencjał redukcji dla przeciwutleniaczy – tworzenie szeregu mocy przeciwutleniającej
    Autorzy:
    K. Suliborska, M. Baranowska, A. Bartoszek, W. Chrzanowski, J. Namieśnik
    Konferencja:
    IX Kongres Technologii Chemicznej (rok: 2018, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 3-7.09
    Status:
    Opublikowane
  17. Comparison of redox properties of flavonoid aglycones and corresponding glycosides and their mixtures in the cellular model
    Autorzy:
    Z. Koziara, M. Baranowska, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    Natural Products and the Hallmarks of Chronic Diseases-COST Action 16112, Luxemburg (rok: 2019, ), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 25-27 marca 2019
    Status:
    Opublikowane
  18. DNA methylation changes induced by redox-active compounds—choosing the right PCR-based method
    Autorzy:
    P. Jakubek, J. Rajić, M. Baranowska, M. Vidaković, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    Natural Products and the Hallmarks of Chronic Diseases—COST Action 16112, Luxemburg (rok: 2019, ), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 25-27 marca 2019
    Status:
    Opublikowane
  19. Katechiny jako związki chroniące przed nitracją, chlorowaniem i utlenianiem w układach bezkomórkowych i w komórkach in vitro
    Autorzy:
    M. Grzesik, K. Naparło, M. Żuberek, A. Grzelak, G. Bartosz, I. Sadowska-Bartosz
    Konferencja:
    III OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA DOKTORANTÓW NAUK O ŻYCIU - BIOOPEN (rok: 2017, ), Wydawca: Uniwersytet Łódzki
    Data:
    konferencja 11-12.05
    Status:
    Opublikowane
  20. The influence of catechins and phenolic acids on the redox balance of cells.
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Personalized Nutrition in aging society: redox control of major age-related diseases COST Action 16112 NutRedOx (rok: 2018, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 19-21.09
    Status:
    Opublikowane
  21. The influence of phenolic acids on antioxidant defence system of cells
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    3rd European Summer School on Nutrigenomics (rok: 2018, ), Wydawca: Karger
    Data:
    konferencja 25-29.06
    Status:
    Opublikowane
  22. A three-step approach to estimation of reduction potentials of natural mixtures of antioxidants based on DPPH test; Illustration for catechins and cocoa
    Autorzy:
    B. Kusznierewicz, M. Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, J. Namieśnik, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Konferencja "Natural Products and the Hallmarks of Chronic Diseases—COST Action 16112", Luksemburg (rok: 2019, ), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 25-27 marca 2019
    Status:
    Opublikowane
  23. Antioxidant Power Series as a tool for predicting antioxidant activity of phytochemicals under physiological conditions
    Autorzy:
    M. Baranowska, K. Suliborska, W. Chrzanowski, A. Bartoszek, J. Namieśnik
    Konferencja:
    IUBMB Advanced School "A molecular view of the food-health relationship" (rok: 2017, ), Wydawca: International Union of Biochemistry and Molecular Biology (IUBMB)
    Data:
    konferencja 15-19. 05. 2017
    Status:
    Opublikowane
  24. Antioxidant Power Series project; state of art after three years
    Autorzy:
    A. Bartoszek, K. Suliborska, M. Baranowska, B. Kusznierewicz, A. Kot-Wasik ,W. Chrzanowski, J. Namieśnik
    Konferencja:
    «Towards a Redox Healthy Aging» WGs Meeting of the NutRedOx COST Action CA16112 (rok: 2018, ), Wydawca: University of the Balearic Islands;
    Data:
    konferencja 15-16.02
    Status:
    Opublikowane
  25. Antioxidant and cytotoxic activity of cocoa powders
    Autorzy:
    V. Todorovic, M. Baranowska, B. Kusznierewicz, B. Vidovic, S. Sobajic, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Personalized nutrition in aging society: Redox control of major age-related diseases COST Action 16112 NutRedOx (rok: 2018, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 19-21.09
    Status:
    Opublikowane
  26. Regulation of Cellular Redox Homeostasis by (–)-Epicatechin and Cocoa Extracts—A Pilot Study
    Autorzy:
    V. Todorovic, M. Baranowska, S. Sobajic, A. Bartoszek
    Konferencja:
    Natural Products and the Hallmarks of Chronic Diseases—COST Action 16112, Luxembourg (rok: 2019, ), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 25-27 marca 2019
    Status:
    Opublikowane
  27. The relationship between standard reduction potential and thermodynamic constants of antioxidant compounds – creation of Antioxidant Power Series
    Autorzy:
    K. Suliborska, M. Baranowska, A. Bartoszek, J. Namieśnik, W. Chrzanowski
    Konferencja:
    «Towards a Redox Healthy Aging» WGs Meeting of the NutRedOx COST Action CA16112 (rok: 2018, ), Wydawca: University of the Balearic Islands
    Data:
    konferencja 15-16.02
    Status:
    Opublikowane