Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Naturalne rozpuszczalniki eutektyczne w procesach ekstrakcyjnych flawonoidów

2014/13/D/ST4/01863

Słowa kluczowe:

naturalne rozpuszczalniki eutektyczne ekstrakcja flawonoidy materiał roślinny

Deskryptory:

  • ST4_6: Chemia analityczna

Panel:

ST4 - Chemia analityczna i fizyczna: chemia analityczna, metody teoretyczne w chemii, chemia fizyczna/fizyka chemiczna

Jednostka realizująca:

Politechnika Śląska, Wydział Chemiczny

woj. śląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Sylwia Bajkacz 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: SONATA 7 - ogłoszony 2014-03-17

Przyznana kwota: 316 780 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-02-20

Zakończenie projektu: 2018-02-19

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Gęstościomierz przenośny Densito 30PX. Za kwotę 15 000 PLN
  2. Wiskozymetr cyfrowy DV-I Prime. Za kwotę 15 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Development of a Method Based on Natural Deep Eutectic Solvents for Extraction of Flavonoids from Food Samples
    Autorzy:
    Sylwia Bajkacz, Jakub Adamek
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2018, tom: 11, strony: 1330-1344), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-017-1118-5 - link do publikacji
  2. Evaluation of new natural deep eutectic solvents for the extraction of isoflavones from soy products
    Autorzy:
    Sywia Bajkacz, Jakub Adamek
    Czasopismo:
    Talanta (rok: 2017, tom: 168, strony: 329-335), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.talanta.2017.02.065 - link do publikacji
  3. Quick Supramolecular Solvent-Based Microextraction Combined with Ultra-High Performance Liquid Chromatography for the Analysis of Isoflavones in Soy Foods
    Autorzy:
    Sylwia Magiera, Aleksandra Nieścior, Irena Baranowska
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2016, tom: 9, strony: 1770-1780), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-015-0365-6 - link do publikacji
  4. Fast, simple and efficient salting-out assisted liquid-liquid extraction of naringenin from fruit juice samples prior to their enantioselective determination by liquid chromatography
    Autorzy:
    Sylwia Magiera, Ewelina Kwietniowska
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2016, tom: 211, strony: 227-234), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2016.05.045 - link do publikacji
  5. Ionic liquid-based ultrasound-assisted extraction coupled with liquid chromatography to determine isoflavones in soy foods
    Autorzy:
    Sylwia Magiera, Anna Sobik
    Czasopismo:
    Journal of Food Composition and Analysis (rok: 2017, tom: 57, strony: 94-101), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfca.2016.12.016 - link do publikacji