Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Opracowanie podstaw teoretycznych analizy in situ reologicznych właściwości strukturalnych płynów spożywczych

2013/09/B/NZ9/01774

Słowa kluczowe:

reologia tiksotropia symulacja przepływu

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Narcyz Grzesik 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 5 - ogłoszony 2013-03-15

Przyznana kwota: 197 340 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-03-20

Zakończenie projektu: 2017-09-19

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  1. Pressure Drop Method as a Useful Tool for Detecting Rheological Properties of Non-Newtonian Fluids During Flow
    Autorzy:
    Kacper Kaczmarczyk, Joanna Kruk, Paweł Ptaszek, Anna Ptaszek
    Czasopismo:
    Applied Sciences (rok: 2021, tom: 11, strony: 6583), Wydawca: MDPI, St. Alban-Anlage 66, 4052 Basel, Switzerland
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/app11146583 - link do publikacji
  1. Ocena parametrów reologicznych płynów spożywczych z wykorzystaniem dopplerowskich metod ultradźwiękowych i pomiaru spadku ciśnienia
    Autorzy:
    Ptaszek Paweł, Ptaszek Anna, Kaczmarczyk Kacper, Kruk Joanna, Grzesik Mirosław
    Konferencja:
    Polski Kongres Reologii (rok: 2015, ), Wydawca: Officyna Wydawnicza Politechnika Opolska
    Data:
    konferencja 21-23 października
    Status:
    Opublikowana
  2. Zastosowanie dopplerowskich metod ultradźwiękowych do śledzenia zmian właściwości reologicznych płynów spożywczych in situ
    Autorzy:
    Paweł Ptaszek, Kacper Kaczmarczyk, Anna Ptaszek, Michał Pancerz, Joanna Kruk, Małgorzta Golonka
    Konferencja:
    XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN (rok: 2017, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławie
    Data:
    konferencja 4-5 lipca 2017
    Status:
    Opublikowana
  3. Pomiary właściwości reologicznych płynów spożywczych in situ
    Autorzy:
    Ptaszek Paweł, Kaczmarczyk Kacper, Grzesik Mirosław, Joanna Kruk, Anna Ptaszek
    Konferencja:
    V Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2016, ), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności, SGW, Warszawa
    Data:
    konferencja 21-23 czerwca 2016
    Status:
    Opublikowana
  4. Wykorzystanie ultradźwięków i efektu Dopplera do pomiaru prędkości płynów spożywczych w przewodach
    Autorzy:
    Ptaszek Paweł, Kaczmarczyk Kacper, Ptaszek Anna, Kruk Joanna, Grzesik Mirosław
    Konferencja:
    V Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2016, ), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności SGGW, Warszawa
    Data:
    konferencja 21-23 czerwca 2016
    Status:
    Opublikowana