Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Izolacja i identyfikacja saponin triterpenowych buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.). Współzależność pomiędzy strukturą chemiczną a smakiem gorzkim wyizolowanych saponin.

2012/07/B/NZ9/00047

Słowa kluczowe:

burak ćwikłowy saponiny smak gorzki

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Wydział Towaroznawstwa

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Alfred Błaszczyk 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 4 - ogłoszony 2012-09-15

Przyznana kwota: 755 530 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-06-01

Zakończenie projektu: 2017-06-12

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Koncentrator próżniowy typ RVC 2-25 plus niemieckiej firmy Martin Christ, za pośrednictwem przedstawiciela w Polsce - firmy DONSERV, z pompą próżniową membranową MZ 2C oraz pułapką wymrażającą CT 02-50 z agregatem chłodniczym, na rozpuszczalniki organiczne i nieorganiczne.. Za kwotę 54 000 PLN
  2. Laptop.
  3. System chromatografii preparatywnej SEPACORE X50, firmy BÜCHI Labortechnik AG, za pośrednictwem przedstawiciela w Polsce - firmy DONSERV, wyposażony w detektor skanujący UV-VIS C-640 z matrycą diodową (DAD) umożliwiający jednoczesny monitoring dla 4 wybranych długości fal w zakresie UV-VIS, kolektor frakcji C-660, oprogramowanie SepacoreControl Software, 2 x moduł pompy C-605 (przepływ 2,5- 250ml/min, ciśnienie do 50 bar),dozownik (zawór 6-cio drożny do dozowania próbek ze strzykawki lub pętli dozującej), pętlę dozująca 20ml i zestaw prepakowanych kolumn PP napełnionych krzemionką (12, 25 i 40g).. Za kwotę 168 000 PLN
  4. Wytrząsarka laboratoryjna niemieckiej firmy GFL, model 3006, z platformą na kolby i rozdzielacze.. Za kwotę 9 500 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (13)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Triterpene saponins as bitter components of red beetroot
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Dariusz Kikut-Ligaj
    Czasopismo:
    Food. Science. Technology. Quality (rok: 2016, tom: 1, strony: 128-141), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15193/zntj/2016/104/107 - link do publikacji
  2. Triterpene saponins of red beet (Beta vulgaris L.) as a source of compounds with antioxidant capacity. Saponiny triterpenowe buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o działaniu antyoksydacyjnym
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Mariusz Czyżniejewski
    Czasopismo:
    Przemysł Chemiczny (rok: 2016, tom: 95(11), strony: 2195-2199), Wydawca: Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT Spółka z o.o. ul. Ratuszowa 11, 00-950 Warszawa, skr. poczt. 1004 KRS: 0000069968, Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy NIP: 524 030 35 01
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15199/62.2016.11.9 - link do publikacji
  3. Saponins of different red beetroot cultivars: composition, content and sensory analyses
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Alfred Błaszczyk, Mariusz Czyżniejewski, Piotr Kachlicki, Anna Stochmal
    Czasopismo:
    Polish Journal of Food and Nutrition Sciences , Wydawca: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
    Status:
    Złożona
  4. Characterization and identification of triterpene saponins in the roots of red beets (Beta vulgaris L.) using two HPLC-MS systems.
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Alfred Błaszczyk, Mariusz Czyżniejewski, Piotr Kachlicki
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2016, tom: 192, strony: 979-990), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    FOODCHEM-D-15-00459 - link do publikacji
  1. Rola wybranych metabolitów wtórnych buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) w kształtowaniu jakości surowca
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Konferencja:
    III Krajowa Konferencja Naturalne substancje roślinne - aspekty strukturalne i aplikacyjne (rok: 2013, ), Wydawca: Puławy, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
    Data:
    konferencja lipiec
    Status:
    Opublikowana
  2. The reasons of the bitter taste of some cultivars of red beet roots
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Dariusz Kikut-Ligaj
    Konferencja:
    12th International Commodity Science Conference CURRENT TRENDS IN COMMODITY SCIENCE (rok: 2013, ), Wydawca: Wydawnictwo UEP
    Data:
    konferencja 16 -19 września
    Status:
    Opublikowana
  3. Zawartość barwników betalainowych, zdolność antyoksydacyjna oraz cechy sensoryczne świeżych, pasteryzowanych i przechowywanych soków buraka ćwikłowego
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołąjczyk-Bator
    Konferencja:
    II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej" (rok: 2016, ), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Data:
    konferencja 5 luty 2016
    Status:
    Opublikowana
  4. Optymalizacja metod izolacji i warunków rozdzielania saponin tri terpenowych buraka cukrowego i ćwikłowego
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Konferencja:
    VIII Ogólnopolska Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Data:
    konferencja 28-29.05
    Status:
    Opublikowana
  5. The effect of storage and processing on the contents of triterpenoid saponins in the peel and pulp of beetroot
    Autorzy:
    Anna Stochmal, Mariusz Kowalczyk, Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Konferencja:
    Second International Young Scientists Symposium "Plants in Pharmacy & Nutrition" (rok: 2016, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 15-17 września
    Status:
    Opublikowana
  6. Triterpene saponins as bitter components of red beetroot
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Konferencja:
    Konferencja Naukowo-Dydaktyczna "Environment & Technology in Business" (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
    Data:
    konferencja 1-2.10
    Status:
    Opublikowana
  7. Antioxidant activity of triterpene saponins from red beet
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Konferencja:
    Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Związki Biologicznie Aktywne w Żywności" (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności w Łodzi oraz Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
    Data:
    konferencja 15-16.10
    Status:
    Opublikowana
  8. Ocena zdolności antyoksydacyjnej barwników buraka ćwikłowego w czasie ogrzewania
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Konferencja:
    58 Ogólnopolski Zjazd Naukowy PTCHem (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwersytet Gdański
    Data:
    konferencja 21-25.09
    Status:
    Opublikowana
  9. Charakterystyka jakościowa frakcji saponin z buraka ćwikłowego
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Alfred Błaszczyk, Mariusz Czyżniejewski, Piotr Kachlicki
    Konferencja:
    58 Ogólnopolski Zjazd Naukowy PTCHem (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwersytet Gdański
    Data:
    konferencja 21-25.09
    Status:
    Opublikowana
  10. Comparison of the qualitative composition of triterpene saponins in different parts of red beet roots. Antioxidant activity of betalains from red beet.
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Alfred Błaszczyk, Mariusz Czyżniejewski, Piotr Kachlicki
    Konferencja:
    Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Związki Biologicznie Aktywne w Żywności" (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności w Łodzi oraz Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
    Data:
    konferencja 15-16.10
    Status:
    Opublikowana
  11. The content of triterpenoid saponins in the juice and pomace of fresh roots of red beet varieties
    Autorzy:
    Anna Stochmal, Mariusz Kowalczyk, Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Konferencja:
    Plants in Pharmcy & Nutrition (rok: 2016, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 15-17 września
    Status:
    Opublikowana
  12. Optymalizacja warunków rozdzielania saponin buraka ćwikłowego w skali preparatywnej
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Konferencja:
    57 Zjazd PTCHem i SITPChem (rok: 2014, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Chemiczne ul. Freta 16, 00-227 Warszawa
    Data:
    konferencja wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  13. Saponiny triterpenowe przyczyną smaku i posmaku gorzkiego buraka ćwikłowego
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Konferencja:
    VIII Ogólnopolska Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Data:
    konferencja 28-29.05
    Status:
    Opublikowana
  1. ZAWARTOŚĆ BARWNIKÓW BETALAINOWYCH, ZDOLNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORAZ CECHY SENSORYCZNE ŚWIEŻYCH, PASTERYZOWANYCH I PRZECHOWYWANYCH SOKÓW Z BURAKA ĆWIKŁOWEGO
    Autorzy:
    Katarzyna Mikołajczyk-Bator
    Książka:
    Bioprodukty-pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności. (rok: 2016, tom: 1, strony: 21-29), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul. Wojska Polskiiego 28, 60-637 Poznań
    Status:
    Opublikowana