Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Określanie zdolności szczepów Staphylococcus aureus do wytwarzania enterotoksyn w środowisku żywności.

2012/05/B/NZ9/03343

Słowa kluczowe:

Staphylococcus aureus enterotoksyny bezpieczeństwo żywności

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_11: Zagrożenia i bezpieczeństwo biologiczne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Medycyny Weterynaryjnej

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Jacek Bania 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: OPUS 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 260 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-02-01

Zakończenie projektu: 2016-02-12

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Production of staphylococcal enterotoxins D and R in milk and meat juice by Staphylococcus aureus strains
    Autorzy:
    Justyna Schubert, Magdalena Podkowik, Jarosław Bystroń, Jacek Bania
    Czasopismo:
    Foodborne Pathogens and Disease (rok: 2017, tom: 14, strony: 223-230), Wydawca: Mary Ann Liebert
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1089/fpd.2016.2210 - link do publikacji
  2. Production of staphylococcal enterotoxins in microbial broth and milk by Staphylococcus aureus strains harboring seh gene
    Autorzy:
    Justyna Schubert, Magdalena Podkowik, Jarosław Bystroń, Jacek Bania
    Czasopismo:
    International Journal of Food Microbiology (rok: 2016, tom: 235, strony: 36-45), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijfoodmicro.2016.06.043 - link do publikacji