Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 32 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Dieta i ludzki mikrobiom jelitowy jako źródła N-acylowanych amin będących ligandami receptorów GPCR.

    Konkurs: SONATINA 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Drzazga

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  2. Badania strukturalne i termodynamiczne kompleksów awidyny z luminescencyjnymi oraz metalocenowymi pochodnymi biotyny

    Konkurs: PRELUDIUM 6 , panel: ST5

    Kierownik: Paweł Strzelczyk

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  3. Badania strukturalne końskiej albuminy surowiczej (ESA) z ligandami

    Konkurs: ETIUDA 2 , panel: ST5

    Kierownik: Bartosz Sekuła

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  4. Tiofosforanowe analogi nukleotydów pirymidynowych jako wielofunkcyjne ligandy receptorów P2Y6 i P2Y14 w warunkach hiperg...

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ5

    Kierownik: Edyta Węgłowska

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  5. Badania strukturalne kompleksów awidyny z ligandami

    Konkurs: ETIUDA 3 , panel: ST5

    Kierownik: dr Paweł Strzelczyk

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  6. Wpływ składników owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus) na metabolizm lipidów i adipogenezę - badania in vitro.

    Konkurs: OPUS 12 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Anna Podsędek

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  7. Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus w obecności polifenoli i polioli

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Elżbieta Klewicka

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  8. Identyfikacja bakterii biorących udział w rozkładzie bromku 1-decylo-3-metyloimidazoliowego

    Konkurs: PRELUDIUM 5 , panel: NZ9

    Kierownik: Dorota Gendaszewska

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  9. Porównawcza ocena skuteczności tiofosforanowych i fosfodiestrowych analogów lizofosfatydylocholiny w regulacji gospodark...

    Konkurs: PRELUDIUM 6 , panel: NZ5

    Kierownik: Anna Drzazga

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  10. Wyjaśnienie kontrowersyjnej roli kwasu palmitooleinowego w dietoprofilaktyce zaburzeń homeostazy węglowodanów i lipidów...

    Konkurs: OPUS 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Edyta Gendaszewska-Darmach

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  11. Związki polifenolowe jako inhibitory lipazy trzustkowej

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Podsędek

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  12. Interakcje białka oraz hydrolizatów białkowych z kwasami hydroksycynamonowymi o właściwościach przeciwutleniających w ba...

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Grażyna Budryn

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  13. Badania strukturalne i funkcjonalne roślinnych enzymów metabolizmu argininy jako molekularny cel w projektowaniu nowych ...

    Konkurs: SONATA 17 , panel: NZ1

    Kierownik: dr Bartosz Sekuła

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  14. Unikatowe bakterie octowe Asaia sp. - profile fizjologiczne, metaboliczne oraz zdolności do tworzenia biofilmów w zależn...

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Hubert Antolak

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  15. W pogoni za HARE: określenie mechanizmu wiązania nowych i niezbadanych ligandów receptora kwasu hialuronowego, stabiliny...

    Konkurs: SONATINA 4 , panel: NZ1

    Kierownik: dr Aleksandra Twarda-Cłapa

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  16. Badania strukturalne beta-D-galaktozydaz z antarktycznych bakterii z rodzaju Paracoccus i Arthrobacter

    Konkurs: ETIUDA 6 , panel: ST5

    Kierownik: Maria Rutkiewicz

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  17. Identyfikacja fitozwiązków aktywujących receptory jądrowe PPAR - białka regulujące metabolizm glukozy

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Maria Koziołkiewicz

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  18. Charakterystyka produktów reakcji Maillarda powstających w procesie prażenia ziarna kakaowego oraz ich wpływ na aktywnoś...

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Oracz

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  19. Badanie procesu degradacji agregatów białkowych poprzez wyznaczenie struktury przestrzennej białka szoku cieplnego Hsp10...

    Konkurs: FUGA 2 , panel: NZ1

    Kierownik: dr Marta Orlikowska

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  20. Wpływ ochrony katodowej na mikrobiom i stopień korozji mikrobiologicznej sieci gazu ziemnego.

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Agnieszka Staniszewska

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  21. Mikroorganizmy halofilne w biodeterioracji budowlanych obiektów zabytkowych

    Konkurs: ETIUDA 4 , panel: NZ9

    Kierownik: Justyna Adamiak

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  22. Ukierunkowana degradacja Rab geranylogeranylotransferazy jako nowe podejście do badania prenylacji GTPaz Rab

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 2 , panel: NZ1

    Kierownik: dr hab. Edyta Gendaszewska-Darmach

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  23. Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia...

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Grzelczyk

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  24. Ekspresja i inżynieria nowej lakazy z Fusarium oxysporum oraz jej rola w bioupłynnianiu węgla brunatnego

    Konkurs: PRELUDIUM 10 , panel: NZ9

    Kierownik: Natalia Kwiatos

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  25. Poszukiwanie wysokiej aktywności biologicznej nasion roślin strączkowych w oparciu o różne poziomy modelowana molekularn...

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Grażyna Budryn

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  26. Badania strukturalne enzymów zimnolubnych - mechanizm przystosowania do zimna

    Konkurs: OPUS 11 , panel: ST5

    Kierownik: dr hab. Anna Bujacz

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  27. Badania krystalograficzne ssaczych surowiczych albumin w kompleksach z ligandami

    Konkurs: OPUS 6 , panel: ST5

    Kierownik: dr Anna Bujacz

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  28. Chemiczna synteza 1-O-acylo-2-O-metylo-3-O-fosfodiestrowych oraz 1-O-acylo-2-O-metylo-3-O-tiofosforanowych analogów wybr...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: ST5

    Kierownik: prof. Andrzej Okruszek

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  29. Nowa metoda detekcji alergennego niklu

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Adrian Bartos

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  30. Blokowanie oddziaływań między białkami Rab1b i Rab5 oraz ich selektywnymi negatywnymi regulatorami TBC1D20 i TBC1D17 za ...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 3 , panel: NZ1

    Kierownik: dr hab. Edyta Gendaszewska-Darmach

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  31. Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu składników bioaktywnych now...

    Konkurs: OPUS 23 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Katarzyna Grzelak-Błaszczyk

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  32. Mechanizm biologicznej deodoryzacji pomiotu kurzego.

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Katarzyna Matusiak

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności