Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 22 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Skrining molekularny bakteryjnych genów lakazy z eDNA gleby i szczepów bakterii za pomocą techniki PCR

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: NZ9

    Kierownik: Monika Zielińska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  2. Wpływ metody wydobycia na skład i stabilność wybranych bioolejów roślinnych

    Konkurs: PRELUDIUM 11 , panel: NZ9

    Kierownik: Grzegorz Dąbrowski

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  3. Określenie przeciwhiperglikemicznych właściwości betalain

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Sawicki

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  4. Właściwości reologiczno-sensoryczne serów o zmienionej proporcji alfa s-kazeiny do beta-kazeiny

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Justyna Żulewska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  5. Dynamika molekularna w roztworach hydrokoloidalnych

    Konkurs: PRELUDIUM 10 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Małgorzata Florek-Wojciechowska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  6. Związek między profilem składników bioaktywnych a potencjałem antyoksydacyjnym ziarna w zależności od gatunku pszenicy i...

    Konkurs: PRELUDIUM 11 , panel: NZ9

    Kierownik: Marta Skrajda-Brdak

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  7. Markery zmian patologicznych w tkankach na podstawie relaksometrii Magnetycznego Rezonansu Jądrowego

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ5

    Kierownik: prof. Danuta Kruk

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  8. Fenotypowa i genotypowa charakterystyka szczepów z rodzaju Enterococcus izolowanych z żywności gotowej do spożycia, ze s...

    Konkurs: PRELUDIUM 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Wioleta Chajęcka-Wierzchowska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  9. Interakcje międzygatunkowe i inaktywacja komórek w biofilmach z pałeczkami Listeria

    Konkurs: PRELUDIUM 11 , panel: NZ9

    Kierownik: Aleksandra Kocot

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  10. Zjadliwość, enterotoksyczność i antybiotykooporność szczepów gronkowców koaguloazo-ujemnych izolowanych z żywności z uwz...

    Konkurs: SONATA 12 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Wioleta Chajęcka-Wierzchowska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  11. Wpływ beta-glukanów na cechy reologiczne oraz biodostępność związków mineralnych z produktów mleczarskich

    Konkurs: SONATA 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Marek Aljewicz

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  12. Ocena skuteczności diety z ograniczeniem FODMAP w leczeniu czynnościowych bólów brzucha u dzieci.

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ5

    Kierownik: Katarzyna Boradyn

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  13. Dynamika układów jonowych na poziomie atomowym - zastosowanie relaksometrii Magnetycznego Rezonansu Jądrowego

    Konkurs: OPUS 13 , panel: ST5

    Kierownik: prof. Danuta Kruk

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  14. Badania modelowe dotyczące zastosowania pochodnych kwasów hydroksycynamonowych do stabilizacji olejów farmaceutycznych (...

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: NZ9

    Kierownik: Natalia Mikołajczak

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  15. Wpływ obróbki wysokociśnieniowej na ekspresję antybiotykooporności oraz potencjał przenoszenia genów oporności na antybi...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Urszula Zarzecka

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  16. Charakterystyka bioflimu pałeczek Listeria na powierzchni muszli mięczaków: kolonizacja , zmiany w transkryptomie i możl...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Arkadiusz Zakrzewski

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  17. Wpływ zastosowania enzymów koagulujących mleko pozyskanych z mikroflory Jiuqu na mechamizm koagulacji mleka i kształtowa...

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Justyna Żulewska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  18. Odpowiedź komórkowa biofilmu pałeczek fermentacji mlekowej wyizolowanych z żywności na stresy środowiskowe

    Konkurs: SONATA 7 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Olszewska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  19. Wpływ technologii płotków i obróbki sous-vide na ekspresję czynników wirulencji i genów oporności na antybiotyki u Liste...

    Konkurs: OPUS 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Anna Zadernowska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  20. Charakterystyka hydrolizatów i peptydów otrzymanych z białek ziarniaków owsa w kontekście ich aktywności biologicznej w ...

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Monika Pliszka

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  21. Odpowiedź na warunki stresowe u Staphylococcus aureus: wpływ na entetotoksyczność i metycylinooporność w warunkach stres...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Gajewska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  22. Wpływ fleksitariańskiego okna żywieniowego na zaburzenia metaboliczne u młodych mężczyzn o normalnej masie ciała: random...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Marta Lonnie

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności